Redactie ABM Financial News - Maandag 23 januari 2017, 16:08 uur

GrandVision zal dinsdag voorbeurs de omzetcijfers over het vierde kwartaal en heel 2016 rapporteren. Daarbij wordt vooral naar de autonome omzetontwikkeling gekeken, die volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen na een matig 2016 dit jaar weer moet aantrekken.


Hij wees recent in een rapport op het feit dat de optiekmarkt wereldwijd gemiddeld met 4 tot 5 procent groeit en denkt dat GrandVision daar beter van kan profiteren dan in het afgelopen jaar.

De marktvorsers denkt ook dat de uitbater van optiekketens als EyeWish en Pearle autonoom een groei van de nettowinst van 11 tot 12 procent per jaar kan realiseren vanwege schaalvoordelen door bundeling van inkoop en centralisatie van werkzaamheden. Bovendien zorgt de vergrijzing voor groei van de vraag naar hoog renderende multifocale glazen, merkte hij op.

Verder ziet hij voor GrandVision goede aanvullende acquisitiemogelijkheden in de nog sterk gefragmenteerde optiekmarkt en verwacht hij nieuwe online ontwikkelingen in deze markt.

Van Beek merkte verder op dat de koers van het aandeel in 2016 met ongeveer een kwart is gedaald en dat het aandeel met een te hoge korting ten opzichte van zowel sectorgenoten als ten opzichte van andere AMX-fondsen wordt verhandeld. De analist tekende daarbij aan dat de vrije verhandelbaarheid van het aandeel beperkt is, omdat investeringsmaatschappij HAL nog een belang van 76,7 procent in GrandVision heeft.

Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde op 10 januari het advies op GrandVision naar Aanbevolen met een koersdoel van 25,00 euro.

KBC Securities wees vorige week in een rapport op de mogelijke consequenties voor GrandVision van de fusie tussen lenzenmaker Essilor en optiekretailer Luxottica, waarmee de grootste partij in de sector ontstaat, met een omzet van meer dan 15 miljard euro per jaar en een bedrijfsresultaat (EBITDA) van circa 3,5 miljard euro.

Analist Alan Vandenberghe ziet hierin een mogelijke bedreiging van de positie van GrandVision, dat bovendien zijn ambities voor een leidende rol in de consolidatie in de sector deels doorkruist ziet.

KBC Securities houdt voor GrandVision Houden als advies met een koersdoel van 25,50 euro.

GrandVision zal op 20 februari met de volledige rapportage over 2016 komen en daarom wordt dinsdag geen concrete outlook voor 2017 verwacht.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel GrandVision maandag 0,4 procent lager op 20,69 euro.

Leren beleggen

Live koersen