Redactie ABM Financial News - Woensdag 21 december 2016, 14:50 uur

De Amerikaanse beurzen koersen woensdag af op een vrijwel vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het rood, terwijl de futures op de Dow Jones index 0,1 procent stegen en de Nasdaq futures vlak noteerden.


Alle drie de benchmarks liggen op schema een winst op jaarbasis te realiseren van circa 10 procent of meer, waarbij het grootste deel van deze rally in de laatste maanden van het jaar plaatshad. Analisten verklaren de rally door te wijzen op het optimisme dat de regering Trump de fiscale uitgaven zal stimuleren en daarmee de inflatie zal aansporen.

"Het 20.000 punten niveau wordt al lange tijd gezien als een magisch doelwit en het vooruitzicht dat de Dow Jones dit niveau realiseert zal voor krantenkoppen zorgen", voegde marktanalist Rebecca O'Keeffe van Interactive Investor toe. "Maar het werpt ook een aantal belangrijke vragen op over de hoge niveau's van de markt en de zelfgenoegzame houding ten aanzien van potentiële neerwaartse risico's", voegde de marktanalist toe.

"Pessimisten werden in 2016 de mond gesnoerd, aangezien een golf aan liquiditeit de recessie de kop indrukte en de markt hoger duwde", vervolgde O'Keeffe. "Echter, nu we richting het nieuwe jaar bewegen is het de vraag of dit vertrouwen in 2017 gerechtvaardigd blijft. Net als dit jaar liggen er in 2017 een aantal grote gebeurtenissen in het verschiet, zoals Europese verkiezingen, die tot negatieve verrassingen kunnen leiden", aldus de marktanalist.

Voorbeurs werd reeds bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 2,5 procent.

Later op de dag verschijnen op macro-economisch vlak nog de bestaande woningverkopen in november in de Verenigde Staten. Tot slot komt de Amerikaanse Energy Information Administration met zijn wekelijkse olievoorradenrapport.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate werd 0,2 procent duurder op 53,40 dollar en de februari-future Brent handelde 0,1 procent hoger op 55,38 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0431. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0401 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0389 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Nike kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de sportkleding en schoenengigant dinsdag nabeurs positieve resultaten over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar rapporteerde. Nike boekte afgelopen kwartaal een hogere omzet en nettowinst, vanwege de sterke mondiale vraag naar zijn producten. Het aandeel steeg in de elektronische handel voorbeurs 1,9 procent.

FedEx heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een licht hogere nettowinst op een gestegen omzet geboekt, maar stelde beleggers toch teleur. FedEx boekte een operationele winst (EBIT) van 1,2 miljard dollar. Onder de streep boekte het concern een nettowinst van 700 miljoen dollar. De omzet steeg tot 14,9 miljard dollar. Het aandeel verloor voorbeurs 2,5 procent.

Adviesbureau Accenture daalde 3,4 procent, nadat het concern voorbeurs de resultaten over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar rapporteerde. De netto-omzet steeg met 6 procent van 8,01 miljard naar 8,52 miljard dollar. Onder aan de streep resteerde een nettowinst van 1,00 miljard dollar, tegen 0,82 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Coca-Cola noteerde voorbeurs vlak, nadat het concern bekendmaakte een 54,4 procent belang over te kopen in Coca-Cola Beverages Africa van Anheuser-Busch InBev voor 3,15 miljard dollar.

JP Morgan Chase en Citigroup konden rekenden op aandacht, na het nieuws dat de banken zijn beboet door de Zwitserse mededingingscommissie in verband met het sjoemelen met rentetarieven. JP Morgan daalde 0,4 procent en Citigroup daalde 0,4 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,4 procent hoger op 2.270,76 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 19.974,62 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent op 5.483,94 punten.

Leren beleggen

Live koersen