Redactie ABM Financial News - Maandag 19 december 2016, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond de klok van drie uur tot 0,1 procent in het groen en dit gold ook voor de futures op de Dow Jones index en die op techbeurs Nasdaq.

"De futures duiden momenteel op een bescheiden herstel nu de politieke spanningen tussen Amerika en China weer wat lijken afgenomen", zei vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities in Londen in een voorbeschouwing op de Amerikaanse handelssessie. Voor het weekend sloeg de nervositeit onder beleggers toe, toen bekend werd dat China een Amerikaanse onderwater drone in beslag had genomen. Beijing liet maandag weten de drone aan Amerika terug te zullen geven.

Op macro-economisch vlak is het rustig, met kort na de openingsgong alleen de voorlopige inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector in december op de rol. Volgens Fritschi kan de publicatie voor wat richting zorgen. Verder zal het algemene terughoudende sentiment waarschijnlijk aanhouden tot aan de Kerstmis, verwacht de marktvorser. En hoewel de Dow Jones index nog steeds door de 20.000 punten heen kan breken voor het eind van het jaar, lijkt de tegenwind om dit vlak toe te nemen.

Marktanalist Craig Erlam van Oanda sluit echter niet uit dat de Dow er in zal slagen de psychologische grens van 20.000 punten te doorbreken. "De rally die is ontstaan na de uitverkiezing door Trump is in de afgelopen handelssessies vrijwel tot stilstand gekomen maar er zijn weinig tekenen dat we het jaar negatief zullen eindigen."

De voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen geeft maandag een toespraak aan de Universiteit van Baltimore. Daarnaast komt het Amerikaanse Kiescollege bijeen om officieel te stemmen voor een nieuwe Amerikaanse president. Naar verwachting zullen zij in lijn met de kiesmannen zoals die zijn verdeeld tijdens de presidentsverkiezingen, de uitverkiezing van Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten bevestigen.

Olie noteerde maandag rond de klok van drie uur in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent naar 51,74 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 55,13 dollar.

De euro/dollar noteerde een half uur voor de openingsbel op 1,0417. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0457 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0445 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Lennar wist in het vierde kwartaal meer winst en omzet te behalen. Dit bleek uit cijfers die de woningbouwer uit Miami maandag presenteerde over de laatste drie maanden van zijn gebroken boekjaar. De omzet steeg van 3,0 miljard naar 3,4 miljard dollar, terwijl onder de streep een nettowinst restte van 313,5 miljoen dollar, tegenover 281,6 miljoen dollar vorig jaar. Lennar leverde afgelopen kwartaal 8.228 huizen op, een stijging op jaarbasis van 7 procent. Daarbij verkreeg het bedrijf 9 procent meer nieuwe opdrachten voor 6.598 te bouwen huizen met een opdrachtwaarde van in totaal 2,9 miljard dollar. In de elektronische handel voorbeurs steeg het aandeel Lennar maandagmiddag 2,5 procent.

Mogelijk kan het aandeel Apple maandag op wat extra aandacht rekenen nadat de Europese Commissie een uitgebreid document publiceerde over de belastingverordening van 13 miljard euro die de techreus moet terugbetalen aan Ierland. Een half uur voor de opening in New York stond het aandeel Apple fractioneel lager.

Het in New York genoteerde Allied World Insurance noteerde in de handel voorbeurs ruim 9 procent in de plus. Zondagavond werd bekend dat de Zwitserse verzekeraar wordt overgenomen door het Canadese Fairfax Financial voor 4,9 miljard dollar.

Het aandeel Disney won vanmiddag 1 procent. De nieuwste bioscoopfilm van het entertainmentconcern, Rogue One: A Star Wars Story, bracht tijdens zijn openingsweekend in Noord-Amerika al 155 miljoen dollar op.

Slotstanden
De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent naar 2.258,06 punten, de Dow Jones index sloot 0,1 procent lager op 19.842,59 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 5.437,16 punten.

Leren beleggen

Live koersen