Redactie ABM Financial News - Vrijdag 23 december 2016, 14:49 uur

De Amerikaanse beurzen koersen vrijdag af op een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel 0,1 procent lager, terwijl ook de Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq-futures 0,1 procent lager.


"Wall Street viel gisteren ten prooi aan de pessimisten", aldus marktanalist Lukman Otunuga van FXTM Research. "De toegenomen verwachtingen van een Kerstrally richting de 20.000 punten grens voor de Dow zou risico-hongerige beleggers kunnen aantrekken", voegde hij toe. "De financiële markten waren donderdag uitgeput en beleggers bouwden hun posities af in aanloop naar de kerstvakantie. Met de Kerstdagen in het verschiet en Oud & Nieuw een week later is het waarschijnlijk dat de beurzen tussen winsten en verliezen zullen schommelen, terwijl beleggers hun strategie voor 2017 overwegen", aldus de marktvorser.

Vandaag is de "laatste kans om te zien of de Kerstman [dat 20.000 punten cadeau aan de 'stieren'] gaat leveren", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. "Het is waarschijnlijk nog te vroeg om ons te gedragen als kinderen die onder de kerstboom niet de cadeautje hebben gevonden die ze willen", voegde Aslam toe. "We hebben tenslotte volgende week en volgend jaar nog."

Op macro-economisch vlak staan vrijdag een tweetal publicaties geagendeerd: het Amerikaans consumentenvertrouwen in december en de nieuwe woningverkopen in november. Beide verschijnen na de openingsbel in New York.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent op 52,34 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,1 procent lager bewoog op 54,45 dollar.

De euro/dollar noteerde rond de klok van drie uur op 1,0442. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0441 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0436 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank, dat ook in New York een notering heeft, steeg in de elektronische handel 1,4 procent, nadat het een schikking trof met het Amerikaanse ministerie van Justitie van 7,2 miljard dollar vanwege de uitgifte van door hypotheken gedekte obligaties.

Chevron kondigde vrijdag de verkoop aan van zijn geothermische activiteiten in Indonesië en de Filipijnen aan Star Energy Consortium. De financiële details van de transactie worden niet vermeld. Het aandeel noteerde vlak.

Retailers stonden voorbeurs onder druk. Dick's Sporting Goods verloren 7,8 procent, Dollar Tree daalde 5,7 procent, Five Below noteerde 0,7 procent lager en Ollie's Bargain Outlet verloor 2,0 procent.

Cintas verloor 2,3 procent, nadat de producent van werkkleding en onderhoudsproducten voor kantoren voor fiscaal 2017 een winst voorziet van 4,57 - 4,65 dollar per aandeel op een omzet van 5,18 tot 5,23 miljard dollar. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 4,61 dollar op een omzet van 5,2 miljard dollar.

Prestige Brands daalde 0,9 procent, nadat het concern donderdag laat meldde het niet-beursgenoteerde CB Fleet over te nemen voor 825 miljoen dollar.

General Motors daalde voor de openingsbel 0,1 procent. De autoproducent heeft in China een boete van omgerekend 29 miljoen dollar gekregen vanwege het maken van illegale prijsafspraken.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,2 procent lager op 2.260,96 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 19.918,88 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent op 5.447,42 punten.

Leren beleggen

Live koersen