Redactie ABM Financial News - Donderdag 22 december 2016, 15:01 uur

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een vrijwel vlakke opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond de klok van drie uur dicht bij de slotstand van woensdag. Ook de futures op de Dow Jones index stonden vlak, net als de futures op techbeurs Nasdaq.

"De grens van 20.000 punten lijkt nog steeds te hoog gegrepen voor de Dow Jones index", volgens vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities. Vooralsnog lijkt de stroom aan macro-economische data daar geen verandering in brengen. Voor de openingsbel verschenen onder meer een definitief Amerikaans groeicijfer over het derde kwartaal, de Chicago Fed index en de wekelijkse steunaanvragen.

De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 3,5 procent en dat was beter dan verwacht, volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets.

Verder stegen de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, terwijl de Chicago Fed National Activity index iets verslechterde in november.

Het belangrijkste cijfer betrof volgens vermogensbeheerder Fritschi de publicatie over de orders voor duurzame goederen in de maand november. Die daalden met 4,6 procent, waar een daling met 5 procent was verwacht. Volgens Fritschi zou een slechter cijfer tot een kleine verkoopgolf hebben kunnen leiden.

De vermogensbeheerder zou het mooi vinden wanneer de Dow Jones index de 20.000 punten wel haalt, maar aan de andere kant willen beleggers misschien ook winst pakken na de recente rally.

Verder staan vanmiddag op macro-economisch vlak nog de persoonlijke inkomens en uitgaven, de leidende economische indicatoren en de huizenprijsindex op de rol.

Olie noteerde donderdag lager. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent op 52,36 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 54,34 dollar.

De euro/dollar noteerde een half uur voor de openingsbel op 1,0433, na een koers van 1,0435 donderdagochtend. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0430.

Stijgers en dalers

Qua bedrijfsnieuws is het rustig. Conagra Brands en Rite Aid openden voorbeurs de boeken.

Conagra Brands boekte in het tweede kwartaal een lagere winst en omzet, onder meer vanwege herstructurering in twee aparte ondernemingen. De outlook werd wel gehandhaafd. In de voorbeurshandel in New York lag de handel in het aandeel nog stil.

Het aandeel van drogisterijketen Rite Aid daalde kort voor de openingsbel een half procent. In het afgelopen kwartaal daalden de vergelijkbare winkelverkopen, een belangrijke graadmeter voor de markt, met 3,4 procent. Verder boekte het concern een lagere omzet uit voorgeschreven medicijnen.

Daarnaast kijken beleggers naar fondsen die woensdagavond met cijfers kwamen, zoals retailer Bed Bath & Beyond dat teleurstelde met de resultaten en outlook, en softwarebedrijf Red Hat, dat een zwakker dan verwachte outlook gaf en bekendmaakte dat de financieel topman vertrekt. In de elektronische handel daalde het aandeel Bed Bath & Beyond 4,5 procent en het aandeel Red Hat zelfs ruim 12 procent.

Chipmaker Micron Technology beleefde tot nu toe een betere dag, nadat het concern woensdag nabeurs volgens analisten van NIBC verraste met een positieve outlook voor het lopende kwartaal in combinatie met weinig verrassende kwartaalcijfers. Het aandeel steeg vanmiddag ruim 12 procent.

Slotstanden
De Amerikaanse aandelenmarkten sloten woensdag licht lager. De Dow Jones index flirtte even met de 20.000 punten, maar wist opnieuw niet door die psychologische grens te gaan. De index sloot 0,2 lager op 19.941,96 punten en verhandelde bovendien binnen de kleinste bandbreedte in zo'n twee jaar tijd. De toonaangevende S&P 500 noteerde een verlies van 0,3 procent op 2.265,18 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,2 procent op 5.471,43 punten.

Leren beleggen

Live koersen