Redactie ABM Financial News - Woensdag 14 december 2016, 14:50 uur

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een vlakke opening tegemoet, met een reeks macrocijfers en het rentebesluit van de Federal Reserve in het vooruitzicht. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor opening vrijwel onveranderd.

Dinsdag werden weer nieuwe recordniveaus bereikt op de markten in New York. Voor de Dow Jones Index komt het psychologisch belangrijke niveau van 20.000 punten steeds meer in beeld, maar analisten van ADS Securities wezen erop dat er "op enig moment weer winsten zullen worden genomen". Macro-economische data die woensdag op de rol staat zou daar volgens de marktvolgers aanleiding toe kunnen geven.

De agenda bevat veel publicaties. Voordat de Amerikaanse markten openen verschenen er reeds twee cijfers, waaronder de detailhandelsverkopen. De Amerikaanse detailhandel zette in november op maandbasis 0,1 procent meer om. Er was gerekend op een toename met 0,3 procent.

Volgens ADS Securities is dit rapport het meest interessant, aangezien dit inzicht geeft in het consumentengedrag nadat Donald Trump de presidentsverkiezingen won.

Voorbeurs werd er ook bekend dat de producentenprijzen in november met 0,4 procent zijn gestegen. Hier was een toename met 0,2 procent voorzien.

Na opening van de aandelenmarkten en vóór het rentebesluit om acht uur, verschijnen ook nog industriële productiecijfers, bedrijfsvoorraden en het wekelijkse olierapport.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,8 procent op 52,01 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,5 procent lager bewoog op 54,87 dollar.

De euro/dollar noteerde een half uur voor de openingsbel op 1,0651. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0638 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0621 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Toys "R" Us behaalde in het afgelopen kwartaal een minder hoge omzet, wat zich desondanks vertaalde in een kleiner verlies onderaan de streep. De omzet daalde met 2,3 procent op jaarbasis tot 2,28 miljard dollar, terwijl het operationeel verlies afnam van 54 miljoen naar 31 miljoen dollar en het nettoverlies daalde van 167 miljoen vorig jaar naar 156 miljoen dollar. De rode cijfers waren volgens het concern vooral te wijten aan de hoge rentelasten van 122 miljoen dollar. Die rentelasten zijn inmiddels met 12 miljoen dollar verminderd. De speelgoedfabrikant gaf geen outlook voor het volledige jaar.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, gaat zijn project op het gebied van de technologie voor zelfrijdende voertuigen onderbrengen in een aparte divisie met de naam Waymo. Alphabet ontwikkelde zijn technologie voor zelfrijdende auto's tot nu toe in het onderzoekslaboratorium X. Dat de activiteiten worden ondergebracht in Waymo, duidt erop dat de technologie bijna gereed is voor commercialisering. Alphabet verwacht dat er snel omzet zal worden gegenereerd.

Het aandeel Neustar steeg in de elektronische handel vanmiddag 20 procent, nadat bekend werd dat het techbedrijf wordt overgenomen door Golden Gate Capital voor 33,50 dollar per aandeel. Hiermee wordt de onderneming gewaardeerd op 2,9 miljard dollar.

Slotstanden Wall Street

Bij de slotbel in New York noteerde de toonaangevende S&P 500 index dinsdag 0,7 procent in de plus op 2.271,72 punten, terwijl de Dow Jones index 0,6 procent hoger sloot op 19.911,21 punten. De Nasdaq steeg 1,0 procent op 5.463,83 punten.

Leren beleggen

Live koersen