Redactie ABM Financial News - Donderdag 1 december 2016, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een vrijwel vlakke opening tegemoet, nadat de rally in navolging op de OPEC-deal aan momentum verloor. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel vlak.


De focus lag donderdag voorbeurs op het OPEC-akkoord, waarbij werd besloten de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te verlagen. "Desalniettemin zijn de aangekondigde productieniveau's nog steeds aan de hoge kant in vergelijking tot de gemiddelde OPEC productie in de afgelopen tien jaar, terwijl ook Rusland op recordniveau's - 11 miljoen vaten per dag - produceert en de Amerikaanse schalie-producenten aan de zijlijn klaar staan om de eigen productie verder te verhogen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"De markt richt zijn vizier vandaag, terwijl we beginnen aan de eerste handelsdag van de laatste maand van een turbulent jaar, op meer alledaagse zaken, zoals een reeks macro-publicaties", voegde Hewson toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat in de week eindigend op 26 november in de Verenigde Staten 17.000 meer extra aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn ingediend. Het totaal eerste steunaanvragen kwam uit op 268.000, waar gerekend werd op 250.000.

Later op de dag volgend de inkoopmanagersindexen voor de industrie over november van respectievelijke Markit Economics en ISM, gevolgd door de Amerikaanse bouwuitgaven in oktober en de autoverkopen in november.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 2,0 procent op 50,41 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,9 procent duurder werd op 52,81 dollar.

De euro/dollar noteerde pakweg een half uur voor de openingsbel op 1,0626. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0618 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0596 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Moderetailer Guess kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern woensdag laat zijn omzetverwachting voor het hele boekjaar neerwaarts bijstelde. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 13,7 procent lager.

Dollar General noteerde voorbeurs 7,4 procent lager, nadat de retailer voorbeurs teleurstellende resultaten over het derde kwartaal rapporteerde. Ook de outlook voor het resterende deel van het jaar stelde teleur. Dollar General verwacht dat de winst per aandeel over het hele boekjaar uitkomt aan de onderkant van de eerder afgegeven doelstelling van 10 tot 15 procent. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 4,49 dollar, wat een groei impliceert van 13,4 procent.

Retailer Express noteerde 17,7 procent lager. Hoewel het bedrijf in het derde kwartaal beter presteerde dan verwacht stelde de outlouk voor het huidige kwartaal teleur. Express boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 11,6 miljoen dollar, ofwel 0,15 dollar per aandeel. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 0,13 dollar. De omzet bedroeg 506,1 miljoen dollar, terwijl analisten rekenden op 497,1 miljoen.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,3 procent lager noteerden op 2.198,81 punten. De Dow Jones index noteerde vlak op 19.123,58 punten en technologiebeurs Nasdaq 1,1 procent daalde op 5.323,68 punten.

Leren beleggen

Live koersen