Redactie ABM Financial News - Maandag 12 december 2016, 14:48 uur

De Amerikaanse futures duiden maandag op een verdeelde opening voor Wall Street. De futures op de toonaangevende S&P 500 stonden rond de klok van drie uur vrijwel vlak, terwijl die op de Dow Jones index 0,1 procent stegen en de futures op de Nasdaq 0,3 procent omlaag gingen.

"De vraag is of dit het eind is van de recente rally, of kan de Dow Jones toch nog door de 20.000 punten heen breken voor het eind van het jaar?", aldus vermogensbeheerder Jamieson Blake van ADS Securities in een voorbeschouwing op de handelsdag.

De marktvorser wees op het grootste risico die een verdere rally bedreigt, namelijk een mogelijk strenge Federal Reserve bij het rentebesluit woensdag. "Een renteverhoging is volledig ingeprijsd, maar het idee dat we een strenge toon gaan horen als het gaat om de rente-outlook voor 2017, zou het startschot kunnen zijn voor een verkoopgolf", aldus Blake.

Op macro-economisch vlak valt er in Amerika maandag weinig te beleven. Vanavond publiceert de Amerikaanse overheid begrotingscijfers over november. Later deze week verschijnen naast het rentebesluit van de Fed, ook cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de industriële productie.

Olie werd maandag fors duurder en profiteerde daarmee van het dit weekend gesloten akkoord tussen de OPEC en landen die niet zijn aangesloten bij het oliekartel. De aandelenmarkten gingen echter niet mee in de olierally. Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK plaatste wel de kanttekening dat de hogere olieprijs mogelijk ook van invloed is op de Amerikaanse olieproductie, die hierdoor juist kan stijgen.

Een half uur voor de openingsbel in New York noteerde de januari-future voor een vat West Texas Intermediate 4,5 procent hoger op 53,83 dollar, en werd de februari-future voor een vat Brent 3,8 procent duurder op 56,39 dollar.

De euro/dollar noteerde rond de klok van drie uur op 1,0612. Het muntpaar noteerde bij opening van de Europese markten op 1,0574 en vrijdag bij het slot op Wall Street op 1,0552.

Bedrijfsnieuws

Aandelen binnen de energiesector, zaten maandag in de voorbeurshandel in de lift dankzij de hogere olieprijs. Chesapeake Energy won ruim 6 procent, Exxon Mobil steeg 1,6 procent en Chevron won 1,5 procent.

Boeing noteerde een half uur voor de openingsbel 0,7 procent hoger in de elektronische handel, na de bekendmaking dat de vliegtuigbouwer definitief 80 vliegtuigen gaat leveren aan Iran voor 17 miljard dollar.

Aandelen Lockheed Martin verloren voorbeurs ruim 3 procent, nadat de aanstaande president van de Verenigde Staten Donald Trump tweette dat hij de kosten van de door Lockheed gemaakte F-35 staaljager veel te hoog vindt. Vorige week wist Trump het aandeel Boeing al omlaag te praten door te stellen dat de kosten voor een aantal nieuwe Air Force One vliegtuigen veel te hoog waren.

Het aandeel Achaogen steeg in de voorbeurshandel bijna 50 procent nadat bekend werd dat het middel plazomicin, een mogelijke behandeling tegen urineweginfecties, in een Fase 3 studie zijn primaire einddoelen heeft behaald.

Alexion Pharmaceuticals verloor 13 procent nadat bekend werd dat zowel de CEO als financieel topman het bedrijf per direct verlaten. CEO David Hallal vertrekt om persoonlijke redenen, terwijl CFO Vikas Sinah zijn carrière elders wil voortzetten. Het biofarmaceutische bedrijf zit verder midden in een intern onderzoek vanwege vermeende misleidende verkooptactieken.

Johnson Outdoors zag de winst in het afgelopen boekjaar 2016 flink toenemen. Operationeel was sprake van een stijging van 27 procent tot krap 23 miljoen dollar, terwijl onder de streep een nettowinst restte van 13,5 miljoen dollar, tegenover 10,6 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet van de maker van onder andere kampeerartikelen steeg van circa 431 miljoen naar ongeveer 434 miljoen dollar. In de voorbeurshandel steeg het aandeel 0,8 procent.

Slotstanden

Vrijdag sloten de beurzen in New York op nieuwe recordstanden. Bij het slot noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent in de plus op 2.259,53 punten, waarmee de sterkste winstreeks sinds juni 2014 een vervolg kreeg. De Dow Jones index steeg 0,7 procent op 19.756,85 punten en kwam daarmee weer dichter bij de magische grens van 20.000 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger op 5.444,50 punten.

Leren beleggen

Live koersen