Redactie ABM Financial News - Vrijdag 2 december 2016, 15:04 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag vermoedelijk af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het rood.


Een uur voor opening werd het maandelijkse banenrapport bekendgemaakt. Daaruit bleek dat er in de maand november 178.000 banen zijn bijgekomen in Amerika. Er was vooraf gerekend op een stijging met 80.000 banen.

Het werkloosheidspercentage daalde van 4,9 naar 4,6 procent. Dit is het laagste niveau van de afgelopen negen jaar.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank is het banencijfer goed genoeg voor de Federal Reserve om in december de rente te verhogen.

Het gemiddelde uurloon daalde met 0,03 dollar tot 25,89 dollar. "De daling van het uurloon op maand- en op jaarbasis is in die zin opmerkelijk, dat het onder andere illustreert dat het met de spanning op de arbeidsmarkt nog meevalt", zei Marey. "Er zijn veel deeltijdbanen omgezet in voltijdsbanen en de mensen die het daarbij betreft, hebben nog geen ruimte om looneisen te stellen", aldus Marey.

De aandelenfutures reageerden nauwelijks op de bekendmaking van het arbeidsrapport.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 50,77 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,9 procent goedkoper werd op 53,48 dollar. In de voorgaande dagen stegen de olieprijzen nog sterk in reactie op de OPEC deal om de productie te verlagen.

De euro/dollar noteerde op 1,0638. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0680 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0660 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Koffieketen Starbucks maakte donderdag bekend dat Howard Schultz terugtreedt als CEO. De topman gaat zich wijden aan een nieuw strategisch initiatief: het openen van nieuwe, luxere koffiehuizen voor het 45-jarige bedrijf. Schultz draagt de dagelijkse leiding van het bedrijf over aan zijn voorzitter en chief operating officer Kevin Johnson. In de elektronische handel voorbeurs daalde het aandeel 3,0 procent.

Slotstanden

De Dow Jones-index sloot donderdag 0,4 procent hoger op 19.191,93 punten, terwijl de S&P500-index 0,4 procent prijs gaf tot 2.191,08 punten. De Nasdaq Composite-index verloor 1,4 procent tot 5.251,11 punten.

Leren beleggen

Live koersen