Redactie ABM Financial News - Dinsdag 20 december 2016, 14:52 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de breed samengestelde S&P 500 0,3 procent in de plus, net als die op de Dow Jones index. Futures op techbeurs Nasdaq stegen 0,2 procent.

"Het positieve sentiment houdt aan en de Dow kan nog altijd de 20.000 punten halen voor het eind van het jaar", zei vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities in een voorbeschouwing op de handelsdag in Amerika.

Volgens Craig Erlam van Oanda zijn beleggers vooral bezig hun posities af te bouwen voor de feestdagen, iets dat normaal is voor de tijd van het jaar, aldus de marktanalist.

Dinsdag is er verder weinig voor de markt op zich aan op te trekken met een macro-economische agenda die vrijwel leeg is.

Olie noteerde in het groen, gesteund door berichten dat Irak van plan is de export in de eerste helft van 2017 in te perken. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent op 53,47 dollar, terwijl een februari-future Brent een procent hoger bewoog op 55,49 dollar.

De euro/dollar noteerde een half uur voor de Amerikaanse openingsbel op 1,0364 en daarmee weer op een nieuw dieptepunt in de afgelopen jaren. Het muntpaar noteerde bij de opening in Europa op 1,0400 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag op 1,0396.

Bedrijfsnieuws
De Europese Commissie beschuldigt Facebook van het verstrekken van misleidende informatie over de overname van de berichtendienst WhatsApp in 2014. Als Facebook schuldig wordt bevonden, riskeert het social media concern een boete van maximaal 1 procent van de omzet. Het aandeel reageerde voorbeurs nauwelijks op de bekendmaking van de Europese Commissie.

BlackBerry schreef in het afgelopen kwartaal opnieuw verlies, terwijl de omzet halveerde. Wel werd de outlook voor heel het boekjaar opwaarts bijgesteld, waarop het aandeel in de elektronische handel voorbeurs met 2,5 procent steeg.

General Mills kwam juist met een neerwaartse bijstelling van de outlook, nadat de winst en omzet in het afgelopen kwartaal daalden. Het voedingsconcern verwacht nu een daling van de omzet van tussen de 3 tot 4 procent. Eerder ging het concern nog uit van een vlakke tot 2 procent lagere omzet voor het huidige boekjaar. Het operationeel resultaat bij constante wisselkoersen stijgt naar verwachting tussen de 2 en 4 procent, waar eerder werd gerekend op een toename van tussen de 6 en 8 procent. In de handel voorbeurs in New York verloor het aandeel ruim 3 procent.

Patheon kwam voor de openingsbel met vierde kwartaalcijfers. In de laatste drie maanden van zijn gebroken boekjaar steeg de omzet van 462 miljoen naar ruim 510 miljoen dollar. Onder de streep restte een winst van 44 miljoen dollar, tegenover circa 41 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. In het aandeel werd voor de openingsbel nog niet gehandeld.

Dinsdag openen verder ook FexEx en Nike de boeken over het afgelopen kwartaal.

Bank of America verkoopt zijn creditcard-activiteiten aan Lloyds Banking Group voor 1,9 miljard Britse pond, werd dinsdag bekend. Het aandeel Bank of America steeg een half procent.

Praxair noteerde voor de openingsbel 1,6 procent lager. Dinsdag kondigde de producent van industriële gassen aan dat de voorgenomen fusie met het Duitse Linde toch nieuw leven wordt ingeblazen.

Rite Aid steeg in de Amerikaanse voorbeurshandel ruim 6 procent nadat de drogisterijketen dinsdag bekend maakte dat men 865 winkels verkoopt voor 950 miljoen dollar aan Fred's. De verkoop was een van de voorwaarden voor de voorgenomen miljardenfusie met Walgreen Boots. Dat aandeel steeg voorbeurs 0,8 procent.

Slotstanden
De S&P 500 index steeg maandag 0,2 procent naar 2.262,53 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 19.883,06 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 5.457,44 punten.

Leren beleggen

Live koersen