Redactie ABM Financial News - Maandag 5 december 2016, 14:53 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag waarschijnlijk hoger openen, ondanks dat zondag in Italië door de bevolking tegen ingrijpende hervormingen van premier Matteo Renzi werd gestemd. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening tot 0,4 procent in het groen.

Wall Street volgt daarmee de hogere aandelenmarkten in Europa, die na een lagere start snel herstelden. De uitkomst van het referendum creëert opnieuw onzekerheid voor Europa's op drie na grootste economie en wordt gezien als een overwinning voor de Italiaanse eurosceptici, waaronder de Vijfsterrenbeweging. De Italiaanse premier Renzi heeft zijn ontslag aangekondigd als gevolg van de uitslag.

Amerikaanse beleggers lijken bereid het nieuws voor lief te nemen. "Misschien helpt de steun van de centrale bank om eventuele negatieve gevolgen te ondervangen beleggers om het hoofd koel te houden, ondanks het feit dat de uitkomst van het referendum een andere anti-establishment beweging de kans biedt voor een referendum over de eurozone", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Maandag staan in de Verenigde Staten een tweetal macro-publicaties geagendeerd. Markit Economics en het ISM komen beiden met een inkoopmanagersindex voor de dienstensector over november. Het beeld in Azië en Europa, waar de inkoopmanagersindexen al bekend werden gemaakt, was overwegend positief.

Olie noteerde maandag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 51,98 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,7 procent duurder werd op 54,84 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0694. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0551 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0664 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Het bestuur van hotelketen Hilton Worldwide heeft de afsplitsing goedgekeurd van onderdeel Park Hotels & Resorts en Hilton Grand Vacations. De koers van Hilton steeg in de elektronische handel voorbeurs dik 2 procent.

Rexnord kan rekenen op belangstelling, nadat de aanstaande president Donald Trump kritiek uitte over de plannen van het concern om de in Indianapolis gevestigde fabrieken te verplaatsen naar Mexico.

Apple stuurde een brief aan Amerikaanse toezichthouders stuurde waarin het bedrijf feedback geeft over de voorgestelde richtlijnen voor zelfrijdende auto's, wat suggereert dat Apple werkt aan autonome voertuigen. De koers steeg licht.

Rex Tillerson, voorzitter en CEO van Exxon Mobil, blijkt in de running te zijn voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken. Dit bevestigde een adviseur van Trump. Exxon Mobil steeg 0,6 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.191,95 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 19.170,42 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent naar 5.255,65 punten.

Leren beleggen

Live koersen