Redactie ABM Financial News - Donderdag 8 december 2016, 14:47 uur

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een vrijwel vlakke opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel 0,1 procent hoger, net als die voor de Dow Jones index en de Nasdaq.

De focus richtte zich voorbeurs op Europa, waar de Europese Centrale Bank bekendmaakte de looptijd van zijn maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties te verlengen tot en met december 2017. De centrale bank verlaagde wel de hoogte van het opkoopprogramma vanaf april van de huidige 80 miljard naar 60 miljard euro.

"Een tot dusver adembenemend rustige dag is veranderd in een spannende dag. Het was de beslissing van de ECB die de kleur van de handelsdag heeft doen veranderen", aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "De ECB heeft zojuist de aanvliegroute richting zijn conventionelere standpunten gewijzigd", voegde hij toe. "De bank heeft zijn kwantitatieve verruimingsprogramma verlengd tot december, wat meer is dan de markt verwachte". Het feit dat de bank het opkoopprogramma verlengd betekent volgens de analist dat je zou kunnen zeggen dat de centrale bank zijn beleid op een meer 'dovish' wijze inperkt.

Marktstrateeg Colin Cieszynski van CMC Markets waarschuwde in aanloop naar het besluit al dat een plotselinge stop van het kwantitatieve verruimingsprogramma van de ECB, op een politiek volatiel moment, de wereldeconomie op zijn kop zou kunnen zetten. Daarom werd alom een verlenging van het programma verwacht.

De Federal Reserve is dinsdag begonnen aan zijn 'stille periode' in aanloop naar de beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC) op 13 en 14 december.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs in de VS bekend dat in de week eindigend op 3 december in de VS het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is gedaald met 10.000 naar 258.000 aanvragen.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 51,26 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 53,43 dollar.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,0665. Rond de opening van de Europese handel donderdagochtend noteerde het muntpaar op 1,0773 terwijl er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag een stand van op 1,0758 op de borden stond.

Bedrijfsnieuws

Costco Wholesale heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer omzet en winst geboekt. Dit meldde het Amerikaanse retailbedrijf woensdag nabeurs. De nettowinst steeg van 480 miljoen naar 545 miljoen dollar terwijl de omzet met 3 procent toenam tot 27,5 miljard dollar. De identieke omzet, een belangrijke graadmeter voor de markt, kwam 1 procent hoger uit. Donderdagmiddag noteerde het aandeel in de elektronische handel in Amerika 1,4 procent in de plus.

Aandelen Lululemon Athletica waren voorbeurs ook in trek en stegen ruim 15,0 procent nadat de Canadese producent van sportkleding woensdagavond laat met beter dan verwachte kwartaalcijfers kwam en een nieuw aandeleninkoopprogramma aankondigde.

Huizenbouwer Hovnanian publiceert donderdag kwartaalcijfers en noteerde in aanloop naar de publicatie 0,4 procent hoger.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 1,3 procent hoger op 2.241,35 punten. De Dow Jones index eindigde 1,6 procent in het groen op 19.549,62 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent op 5.393,76 punten.

Leren beleggen

Live koersen