Redactie ABM Financial News - Woensdag 28 december 2016, 14:52 uur

De Amerikaanse futures duiden woensdag op een hogere opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de breed samengestelde S&P 500 index 0,2 procent hoger, stegen de futures op de Dow Jones index ook 0,2 procent en noteerden de futures op techbeurs Nasdaq 0,3 procent in het groen.

"Elke dag hopen beleggers weer dat de Dow Jones door de 20.000 punten gaat maar tot nu toe lukte dat niet", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK in een voorbeschouwing.

"Het is een opmerkelijk weerstandsniveau en als de Dow hier doorheen breekt, dan kan dit vers kapitaal aantrekken", aldus de marktanalist.

De Dow Jones index ligt op koers voor een jaarwinst van zo'n 15 procent en de S&P 500 index staat inmiddels zo'n 11 procent hoger op jaarbasis.

Vermogensbeheerder Igor de Maack van DNCA Investments toonde zich voorzichtiger. "Als we geen groeiversnelling gaan zien en geen constante stijging van de winstgevendheid binnen het Amerikaanse bedrijfsleven, dan zullen we de markten het volgend jaar niet zo goed zien doen als dit jaar", aldus de marktvorser.

Op macro-economisch vlak staan later vanmiddag alleen de aanstaande woningverkopen over de maand november op de rol. Eerder op de middag bleek uit de index van Goldman Sachs over de wekelijkse winkelverkopen in Amerika, dat die in de week eindigend op 24 december met 0,9 procent zijn gedaald. Op jaarbasis steeg de omzet onder Amerikaanse winkeliers afgelopen week wel, met 1,8 procent.

Olie was een half uur voor de Amerikaanse openingsbel goedkoper. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent op 53,75 dollar, terwijl een maart-future Brent vrijwel 0,2 procent hoger noteerde op 56,95 dollar.

De euro/dollar noteerde rond de klok van drie uur op 1,0390, na een stand van 1,0455 bij het openen van de aandelenmarkten in Europa. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0457.

Bedrijfsnieuws
Het aandeel Qualcomm kan woensdag mogelijk op aandacht rekenen, nadat bekend werd dat de Zuid-Koreaanse toezichthouder KFTC een boete van circa 865 miljoen dollar heeft opgelegd omdat de fabrikant van halfgeleiders zich schuldig zou hebben gemaakt aan het beperken van de toegang tot bepaalde patenten voor sectorgenoten. Ook werden producenten van mobiele telefoons gedwongen oneerlijke licentie-overeenkomsten te tekenen, waarbij Qualcomm weigerde chips te leveren aan fabrikanten die het niet eens waren met de voorwaarden, oordeelde de KFTC. Het Amerikaanse concern zei woensdag in een reactie dat men in beroep gaat tegen de boete en hoe deze is berekend. "Qualcomm is het totaal niet eens met de beslissing van de KFTC, want die klopt niet met de feiten en de wet." In de elektronische handel voorbeurs in Amerika daalde het aandeel Qualcomm 1,1 procent.

Mogelijk dat de aandelen van Delta Air Lines en Boeing ook op aandacht kunnen rekenen, nadat de luchtvaartmaatschappij dinsdagavond liet weten een order voor 18 Boeing vliegtuigen te annuleren. Voor de openingsbel noteerde Delta Air Lines 0,3 procent hoger maar daalde het aandeel Boeing juist met eenzelfde percentage.

Slotstanden

Dinsdag sloot de S&P 500 index 0,2 procent hoger op een slotstand van 2.268,88 punten, won de Dow Jones index 0,1 procent op 19.945,04 punten en sloot de Nasdaq 0,5 procent hoger op 5.487,44 punten.

Leren beleggen

Live koersen