Redactie ABM Financial News - Vrijdag 16 december 2016, 14:57 uur

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond de klok van drie uur tot 0,2 procent in het groen, net als de Dow Jones index. De Nasdaq index won 0,3 procent.

"Er ligt weer een hogere start in het verschiet maar de Dow lijkt voorlopig niet in staat door de 20.000 punten heen te breken", volgens vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities. "De grote vraag is waar de volgende opwaartse beweging voor de markt vandaan moet komen", aldus de marktvorser.

Op macro-economisch vlak is de agenda vrijdag nagenoeg leeg. Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten daalde in november met 18,7 procent op maandbasis, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen afnam met 4,7 procent.

De olieprijs was volatiel en noteerde na een lagere ochtendhandel kort voor de opening in Amerika in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg bijna een procent op 51,34 dollar terwijl een februari-future Brent ook een procent steeg naar 54,57 dollar.

De euro/dollar noteerde rond de klok van drie uur op 1,0456. Bij de opening vrijdagochtend noteerde het muntpaar op 1,0429. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0414.

"De dollar lijkt even een adempauze te nemen na een rally van twee dagen", concludeerde marktanalist Richard Perry van Hantec Markets.

Bedrijfsnieuws

Yahoo kan net als donderdag ook vandaag op aandacht rekenen vanwege de deze week aangekondigde grootschalige hack uit 2013 waarbij meer dan een miljard persoonsgegevens werden gestolen. Mogelijk heeft deze aankondiging invloed op de voorgenomen overname door Verizon. Vrijdagmiddag steeg het aandeel krap 1,0 procent.

Oracle heeft in het afgelopen kwartaal een vrijwel onveranderde omzet op jaarbasis geboekt van 9 miljard dollar. De onderneming ondervond wel last van de dure dollar. De nettowinst daalde met 8 procent naar 2 miljard dollar. Beleggers waren niet tevreden over de cijfers en het aandeel daalde vrijdag in de elektronische handel in Amerika 2,2 procent.

Adobe Systems boekte in het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet en winst, waarmee de eigen verwachtingen nipt werden overtroffen. De Amerikaanse aanbieder van grafische software zag de nettowinst oplopen van circa 400 miljoen naar 472 miljoen dollar terwijl de omzet steeg van 1,3 miljard naar 1,6 miljard dollar. Vrijdagmiddag steeg het aandeel 1,4 procent.

Honeywell kwam vrijdag met een financiële outlook voor volgend jaar, waarbij het concern een winst per aandeel voorziet van 6,85 tot 7,10 dollar en een autonome omzetgroei van 1 tot 3 procent. De outlook voor het huidige kwartaal, waarin een winst per aandeel van 1,74 dollar wordt voorzien, werd bevestigd. Het aandeel daalde 2,0 procent.

Eli Lilly steeg in de elektronische handel voorbeurs 1,7 procent. De Europese toezichthouder kwam vrijdag met een positieve aanbeveling voor het reumamiddel Baricitinib.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,4 procent in de plus op 2.262,03 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 19.852,24 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 5.456,85 punten.

Leren beleggen

Live koersen