Redactie ABM Financial News - Vrijdag 9 december 2016, 14:49 uur

De Amerikaanse futures wijzen vrijdag op een vlakke opening van Wall Street, nadat de drie hoofdindexen donderdag op recordniveau's sloten. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel vlak, terwijl de Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq 0,1 procent hoger noteren.

Daarmee lijken de Amerikaanse aandelenmarkten de opwaartse trend van de vier voorgaande handelsdagen voor te zetten.

"Als de markt behoefte had aan ondersteuning in aanloop naar de kerstdagen, kwam dat zeker in de vorm van de verlenging door de ECB van het obligatie inkoopprogramma tot het einde van volgend jaar", aldus marktanalist Jamieson Blake van ADS Securities. "Het wordt nu een kwestie van wachten op de Federal Open Market Committee volgende week, waarbij waarschijnlijk het monetair beleid aangescherpt zal worden", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag een tweetal macro-publicaties geagendeerd. De Universiteit van Michigan publiceert voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in december. Het Amerikaanse ministerie van Handel publiceert data over de groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten in oktober.

Olie noteerde vrijdag circa dertig minuten voor de openingsbel in het groen, in aanloop naar een bijeenkomst dit weekend tussen OPEC-leden en grote producenten die niet lid zijn van het kartel. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent op 52,37 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,7 procent duurder werd op 54,26 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0577. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0613 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0615 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Restoration Hardware noteerde in de elektronische handel voorbeurs 17,9 procent lager, nadat de retailer van huishoudelijke artikelen donderdag laat zijn outlook voor het vierde kwartaal verlaagde vanwege tegenvallende kerstverkopen.

Vail Resorts verloor 1,2 procent, nadat het concern over het afgelopen kwartaal een groter dan verwacht verlies rapporteerde, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de omzet.

PPG, de producent van onder meer verf en coatings, kondigde voorbeurs een herstructureringsplan aan, waarmee het bedrijf jaarlijks 125 tot 130 miljoen dollar hoopt te besparen. PPG neemt een herstructureringslast voor belastingen van 190 tot 200 miljoen dollar in het vierde kwartaal, waarbij het concern voor 140 miljoen dollar aan daadwerkelijke kosten maakt en 60 miljoen dollar slechts een boekhoudkundige last betreft, zoals de afwaardering van bepaalde activa. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,3 procent hoger.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,2 procent hoger op 2.246,19 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het groen op 19.614,81 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 5.417,36 punten.

Leren beleggen

Live koersen