Redactie ABM Financial News - Maandag 12 december 2016, 16:18 uur

De overnamesom die Philips ontvangt voor het afstoten van een meerderheidsbelang in Lumileds is conform verwachting, al was een volledige verkoop wenselijker geweest. Dit stelde analist Nigel van Putten van ING maandag.

Philips tekende een overeenkomst voor de verkoop van 80,1 procent van zijn belang in Lumileds aan enkele fondsen van Apollo Global Management. De verkoop waardeert Lumileds op bijna 2 miljard dollar, inclusief schulden.

Zowel de koper als de waardering van Lumileds komt voor Van Putten niet als een verrassing. Evenwel stelde de marktvorser dat een verkoop van het volledige belang in de lichttak wenselijker was geweest. Toch liet de analist zich positief uit over de verkoop van minstens 80 procent, omdat het alternatief een beursgang zou zijn geweest.

Van Putten verwacht dat Philips de opbrengsten uit de verkoop zal gebruiken om de pensioenrisico's verder af te dekken, dure schulden af te bouwen en om overnames te doen.

ING heeft een Houden advies op Philips met een koersdoel van 26,50 euro. Op een groen Damrak koerste het aandeel maandagochtend 0,7 procent lager op 27,83 euro.

Leren beleggen

Live koersen