Redactie ABM Financial News - Dinsdag 6 december 2016, 13:32 uur

De Vereniging van Effectenbezitters eist van de directie van PostNL dat zij serieus in gesprek gaat met Bpost over het nieuwe bod van de Belgische sectorgenoot. Dit meldde de belangenbehartiger van aandeelhouders dinsdag op zijn website.

Als de directie van PostNL hiertoe niet bereid is, wil de VEB van PostNL horen hoe het Nederlandse postbedrijf zelfstandig aandeelhouderswaarde denkt te creëren. De VEB betwijfelt of PostNL op de langere termijn werkelijk kan opboksen tegen veel grotere spelers in omringende landen.

De VEB merkte op dat Bpost vorige week woensdag een "finaal voorstel" op tafel legde met een waarde van 5,75 euro per aandeel. Maar in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, was daarna van een koersstijging geen sprake. Het aandeel daalde die dag zelfs licht tot 4,65 euro. Dat is bijna 20 procent minder dan het bod, constateerde de VEB.

Drie grote aandeelhouders, die samen meer dan 15 procent van de aandelen in handen hebben, eisen dat PostNL gaat luisteren naar de overnameplannen van Bpost. "Maar hoe hard deze aandeelhouders ook schreeuwen, uiteindelijk is hun invloed beperkt. Aangezien Bpost geen formeel bod heeft uitgebracht, kunnen aandeelhouders niet instemmen met het Belgisch-Nederlands huwelijk, omdat zij hun stukken niet aan kunnen melden", stelde de VEB.

Bpost heeft aangegeven voor 30 januari een biedingsbericht in te dienen, waarmee het bod officieel gelanceerd zou worden. CEO Koen van Gerven van het Belgische bedrijf stelt echter wel als belangrijke voorwaarde dat de overname een vriendelijk karakter moet kennen, waarbij bestuur en commissarissen van PostNL het bod moeten aanbevelen. Als PostNL de deur blijft dichthouden, komt er geen officieel bod.

De voorwaarden omtrent het nieuwe bod laten zien dat de invloed van de Belgische staat, die 40 procent van de aandelen in de nieuwe combinatie zal hebben, wordt ingeperkt. Zo zal onder meer worden vastgelegd dat de Belgische overheid maximaal drie van de tien bestuurders mag benoemen en is voor belangrijke strategische besluiten altijd een meerderheid van 75 procent nodig, aldus de VEB.

De economische kant van het laatste bod "is niet slecht" merkt de vereniging op. In de laatste vijf jaar is de koers van PostNL niet in de buurt van de 5,75 euro geweest. Of PostNL op eigen kracht de koers van het aandeel in de buurt van het bod zal krijgen, is volgens de VEB twijfelachtig.

De vereniging hekelt ook de tot nu toe weigerachtige houding van minister Henk Kamp van Economische Zaken, maar de minister liet maandag in de Tweede Kamer weten dat PostNL binnen enkele dagen met een reactie op het voorstel van het Belgische bedrijf zal komen, merkte de VEB op.

PostNL heeft ook nog een slapende beschermingsconstructie. Het bestuur van de stichting kan een optie uitoefenen, waardoor het ineens de helft van het aandelenkapitaal in handen krijgt. "Aangezien Bpost alle nieuw gecreëerde aandelen nooit zal kunnen bemachtigen, wordt met het uitoefenen van die optie een overname de nek omgedraaid", aldus de VEB.

Op groene beurzen noteerde het aandeel PostNL dinsdag 0,7 procent lager op 4,72 euro en won Bpost 1,7 procent tot 21,66 euro.

Leren beleggen

Live koersen