Redactie ABM Financial News - Maandag 12 december 2016, 17:41 uur

Het is vrijwel zeker dat de Federal Reserve de rente bij zijn aanstaande beleidsvergadering verhoogt en dus is de markt vooral benieuwd naar het rentepad voor volgend jaar. Dit is de algemene verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

Vorig jaar december verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente voor het laatst. Dat was destijds de eerste renteverhoging in bijna tien jaar tijd. Woensdag zal de Fed naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een verhoging bekendmaken van de federal funds rate met 25 basispunten. Hierdoor verschuift de bandbreedte van 0,25 tot 0,50 procent naar 0,50 tot 0,75 procent.

De Fed in 2017
Het rentebesluit zelf zal voor de markt niet zo spannend zijn, maar wel wat het beleidscomité volgend jaar gaat doen, aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. "De verwachtingen voor het komende jaar zijn belangrijk, waarbij de markt momenteel uitermate voorzichtig is over verdere verhogingen."

Analisten van Morgan Stanley verwachten dat de Amerikaanse centrale bank de rente in 2017 twee verhoogt, één keer in september en vervolgens in december. Ook economen van UniCredit gaan uit van twee renteverhogingen in 2017, gevolgd door drie stuks in 2018. De markt voorziet dat na de verwachte renteverhoging op woensdag, de Fed het kruit droog houdt tot zeker juni volgend jaar.

Geen commentaar op Amerikaanse politiek
In het algemeen zal voorzitter Janet Yellen zich in haar toelichting op het besluit waarschijnlijk voorzichtig uitlaten over het toekomstige rentebeleid van de Fed, denken economen van Bank of America Merrill Lynch.

Wat de centraal bankier in elk geval niet zal doen, is zich laten verleiden tot uitspraken over het ontstane politieke landschap in de Verenigde Staten door de onverwachte uitverkiezing van Donald Trump als nieuwe president en de mogelijke impact van zijn beleid op dat van de centrale bank.

"De Fed wil niet het idee wekken dat ze het politieke beleid probeert te beïnvloeden, zij het in positieve of negatieve zin", volgens econoom Vincent Reinhart van Standish Mellon in Boston.

Wat doet de economie
Naast het rentebesluit, de zogenoemde 'dot plot' met toekomstige renteverwachtingen en de toelichting van Yellen, komt de Amerikaanse centrale bank woensdagavond ook met nieuwe economische ramingen. Volgens economen van UBS zal de outlook voor 2016 weinig meer veranderen, maar zijn de verwachtingen voor 2017 en 2018 wel interessant omdat die inzicht kunnen geven in hoe het beleidscomité denkt over de mogelijke invloed van een stimulerend begrotingsbeleid onder de nieuwe president.

Wat betreft de outlook voor de rente-ontwikkeling zal de dot plot uit moeten wijzen of de Fed vasthoudt aan het beloofde geleidelijke tempo van renteverhogingen, of dat dit tempo wordt opgevoerd, aldus de marktvorsers van Zwitserse bank.

Het rentebesluit van de Fed wordt woensdagavond om acht uur bekendgemaakt, samen met de nieuwe economische ramingen en de dot plot. Een half uur later volgt de toelichting van voorzitter Janet Yellen.

Leren beleggen

Live koersen