Redactie ABM Financial News - Maandag 5 december 2016, 16:19

De uitslag van het Italiaanse referendum is geen reden voor een nieuwe financiële crisis. Dat zei voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem maandag, voorafgaand aan een vergadering van Europese ministers van financiën in Brussel.

"De economische situatie is hierdoor niet veranderd. Het is een politiek proces waarvan we nu de uitkomst moeten afwachten", zei Dijsselbloem.

De Nederlandse minister, die de vergadering leidt als voorzitter, erkende wel dat de situatie ingewikkelder is geworden voor Europese beleidsmakers, door de politieke instabiliteit. "Het is een nieuwe realiteit waar we mee moeten werken."

Dijsselbloem zei te verwachten dat er geen noodmaatregelen hoeven te worden getroffen door financiële toezichthouders, na het referendum, gezien de gematigde reactie op de financiële markten.

De Italiaanse kiezers zeiden bij het referendum van zondag in meerderheid nee tegen het voorstel van premier Matteo Renzi om het landsbestuur slagvaardiger te maken met een grondwetswijziging. De premier kondigde daarop zoals beloofd zijn vertrek aan.

Na de Brexit eerder dit jaar, wordt de uitslag gezien als een overwinning van anti-EU-sentimenten. Dijsselbloem wilde er geen voorbode in zien voor de parlementsverkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland in 2017.

Dijsselbloem zei te begrijpen dat kiezers kritisch zijn op hun regering. "We komen uit een diepe crisis. Die heeft lang geduurd en heeft het leven van velen geraakt. Mensen zijn bezorgd daarover en zullen die ongerustheid tot uitdrukking brengen bij de verkiezingen."

De werkloosheid met name onder jongeren blijft acht jaar na de financiële crisis van 2008 erg hoog in Italië en andere Zuid-Europese landen. Toch gaat het met de Europese economie volgens Dijsselbloem steeds beter, ook in Italië.

De minister zag geen reden om de Italiaanse banken te steunen met overheidsgeld, om meer onrust te voorkomen. De Italiaanse regering wil dat graag, maar Europese regels verbieden dat tegenwoordig. "Die regels helpen de stabiliteit in de financiële sector", zei Dijsselbloem. "Er worden oplossingen gezocht die gewoon passen binnen de Europese regels en ik denk dat we die een kans moeten geven."

Dijsselbloem was niet bezorgd dat private investeerders zich terugtrekken uit een geplande herkapitalisering van de derde bank van Italië, Monte dei Paschi di Siena. Ingrepen van de Europese Centrale Bank om de financiële markten rustig te houden leken niet nodig. "Tot nu toe hebben markten tamelijk kalm gereageerd. Als dit de marktreactie is, dan lijken er geen noodmaatregelen nodig", aldus de minister.

Tijdens de eurogroep-vergadering stond ook de zware schuldenlast van Griekenland opnieuw op het programma. Daarbij worden mogelijkheden besproken om op korte termijn de financieringskosten te verlichten voor het Zuid-Europese land. Een substantiële kwijtschelding van Griekse schulden is daarbij nog niet aan de orde. "Het is niet zo dat er vandaag een grote schuldverlichtingsoperatie in gang wordt gezet", zei de minister. Die discussie staat pas in 2018 gepland.

Leren beleggen

Live koersen