Redactie ABM Financial News - Dinsdag 13 december 2016, 13:30 uur

De oplossing van de problemen in de Italiaanse bankensector hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit schreef fondsbeheerder en bankenexpert Philippe Bodereau van vermogensbeheerder Pimco dinsdag in een rapport.


Italiaanse banken kampen met een grote hoeveelheid aan slechte leningen en moeten de boekwaarde van hun oninbare leningen verlagen, om ze op marktwaarde te brengen. Daarvoor moeten ze eigen vermogen ophalen.

Volgens Bodereau zijn de kosten daarvan te overzien met zo'n 30 miljard tot 40 miljard euro aan noodzakelijke kapitaalinjecties, wat overeenkomt met 2 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product. Dat is veel minder dan de 30 procent van het BBP die de Ierse bankencrisis kostte, aldus Bodereau.

Een groot deel van dit bedrag kan worden opgebracht door de private sector, zei de fondsbeheerder. Zo kondigde Unicredit, de grootste Italiaanse bank, dinsdag een claimemissie aan van 13 miljard euro. Andere banken, waar geen private investeerders voor gevonden kunnen worden, zullen moeten worden gesteund met belastinggeld. Daarbij kan het omzetten van achtergestelde leningen in aandelenkapitaal een deel van het werk doen. Bij de derde Italiaanse bank, Monte dei Paschi di Siena, zou zo'n conversie 4 miljard euro kunnen opbrengen.

"Al met al kan 10 miljard euro aan Italiaans belastinggeld volstaan om het probleem met de slechte leningen op te lossen", stelde de fondsbeheerder.

Er blijven wel risico's, zoals in het geval een herkapitalisering te lang op zich laat wachten, of als klanten hun spaargeld gaan weghalen bij de meest wankele banken als leningen worden omgezet in aandelen. Bodereau kan zich echter moeilijk voorstellen dat het echt uit de hand zou lopen met een bankencrisis in het Zuid-Europese land.

Al met al prefereert Pimco toch Spaanse en Ierse banken boven Italiaanse, stelde de vermogensbeheerder. Ook al zijn de tekorten van Italiaanse banken te overzien en beheersbaar, dat betekent niet dat een soepele oplossing binnen handbereik is. Ierse en Spaanse banken zijn reeds opgeschoond en profiteren van economische groei en stabiele regeringen.

Leren beleggen

Live koersen