Redactie ABM Financial News - Vrijdag 9 december 2016, 13:17 uur

De olieprijzen stijgen in aanloop naar een bijeenkomst dit weekend in Wenen tussen leden van oliekartel OPEC en diverse grote producenten die niet zijn aangesloten.


Volgens analist Hans van Cleef van ABN AMRO is deze prijsstijging mede te danken aan het feit dat Mexico bereid zou zijn de olieproductie te verlagen.

"Feit blijft dat het OPEC-akkoord een balans in de markt mogelijk iets naar voren heeft gehaald, maar dat de marktprijs niet veel optimistischer is dan net na de initiële aankondiging van het akkoord in september", aldus analist Van Cleef.

Vorige week besloot de OPEC om de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te verlagen. Niet aangesloten producenten zouden daarbovenop nog eens 0,6 miljoen vaten minder gaan produceren. Rusland zou hiervan de helft voor zijn rekening nemen. Nu blijkt dat Mexico bereid zou zijn van die resterende 0,3 miljoen vaten twee derde te willen invullen. "Hierbij moet wel aangemerkt worden dat dit zeer waarschijnlijk zal gaan om een natuurlijke daling van de productie, dus geen additionele productieverlaging", aldus de analist van ABN AMRO.

Opvallend aan de bijeenkomst dit weekend noemde Van Cleef dat Brazilië geen uitnodiging heeft ontvangen.

Ook begrijpt de analist van ABN AMRO het scepticisme in de markt over het productieakkoord en dat de olieprijzen daardoor slechts marginaal zijn gestegen.

"Landen als Mexico hebben hun productie met 15 procent zien dalen de afgelopen 4 jaar. Door de verwachte verdere daling nu mee te tellen geef je eigenlijk aan dat deze hele deal op gebakken lucht is gebaseerd", aldus Van Cleef, die het dan ook van doorslaggevend belang noemde dat OPEC en de niet aangesloten olieproducenten aan gaan geven wat wel en wat niet onder het mogelijke akkoord gaat vallen.

Vervolgens is het wachten op de lente, als de werkelijke productiecijfers worden bekend gemaakt en blijkt of de producenten zich ook aan de afspraken hebben gehouden.

Een januari-future op een vat West Texas Intermediate won vrijdag 0,7 procent tot 51,21 dollar. Een februari-future op een vat Brent steeg een half procent naar 54,15 dollar.

Leren beleggen

Live koersen