Redactie ABM Financial News - Donderdag 1 december 2016, 18:04 uur

De trend voor de lange rente is opwaarts. Dit stelde ABN AMRO donderdag in een rent- en valutarapport.

Econoom Nico Klene verwacht vooral later in 2017 een oplopende trend. Daarnaast voorziet hij een hogere koers van de dollar ten opzichte van de euro, doordat er een verschil in beleid van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank optreedt.

De visie van ABN AMRO op het beleid van de ECB blijft dat de centrale bank doorgaat met de inkoop van staatsobligaties tot en met maart 2017 en zelfs tot en met 2018. De ECB heeft zijn laatste rentevergadering op donderdag 8 december.

Met betrekking tot de Verenigde Staten verwacht Klene een stimulerend economisch beleid van belastingverlagingen en extra investeringen in infrastructuur. Als gevolg van dat beleid zal de groei in de Verenigde Staten in de loop van 2017 omhoog gaan, zal de inflatie méér stijgen en zal de lange rente oplopen. Dit is voor de Fed aanleiding de rente extra te verhogen.

Het verschil in beleid van de twee centrale banken leidt tot een oplopende dollar ten opzichte van de euro, waarbij Klene verwacht dat het niveau van pariteit in de loop van 2017 wordt bereikt.

De stijging van de lange rente in de Verenigde Staten beïnvloed ook de lange rente in de eurozone, stelt ABN AMRO. De verruimende maatregelen van de ECB zullen daarentegen nog wat drukkend werken. Later in 2017 kan de lange rente wat meer gaan oplopen als de markten rekening gaan houden met het terugschroeven van de obligatieaankopen van de ECB. Eind 2017 kan de tienjaars­rente dan ook duidelijk hoger uitkomen dan we eerder dachten.

Voor de eurozone verwacht Klene een zeer lage kerninflatie. Daar worden de energieprijzen niet in meegenomen. Dit is de reden voor de verwachting dat de ECB het beleid nog even ruim houdt. Een van de andere door ABN AMRO verwachte maatregelen is dat de ECB ook obligaties gaat opkopen met een rendement lager dan -0,4 procent, het niveau van de depositorente.

Leren beleggen

Live koersen