Redactie ABM Financial News - Woensdag 14 december 2016, 16:11 uur

De OPEC kan de overvloed aan olie in de markt niet alleen terugdringen en dus is het van essentieel belang dat niet-leden zich houden aan de productiebeperking die afgelopen weekend is afgesproken. Dit zei het kartel woensdag in zijn maandrapport.

"Een aanpassing van de productie door de OPEC alleen is niet voldoende om de overvloed aan olie" [van 0,8 miljoen vaten per dag] weg te werken, aldus het kartel. "Dit benadrukt duidelijk het belang van de bijdrage van niet-leden aan de productie-aanpassing die de markt moet helpen in balans te komen."

Wanneer beide partijen zich houden aan de gemaakte afspraken, dan lopen de torenhoge wereldwijde olievoorraden sneller terug, waardoor de markt mogelijk in de tweede helft van 2017 weer in balans is, aldus de OPEC.

Eind vorige maand slaagde het kartel erin om een akkoord te bereiken over een productieplafond van 32,5 miljoen vaten per dag. In november produceerde de OPEC daar echter nog ruim boven, met een dagproductie van bijna 33,9 miljoen vaten.

De output van olieproducenten die geen lid zijn van het kartel neemt volgend jaar naar verwachting met 0,3 miljoen vaten per dag toe ten opzichte van dit jaar, aldus de OPEC, wat een opwaartse bijstelling was van 70.000 vaten per dag ten opzichte van het vorige maandrapport. De verwachte stijging heeft vooral te maken met een toename van de productie in Rusland en Kazachstan, twee landen die zich afgelopen weekend juist schaarde achter de deal dat ook niet-leden minder olie gaan produceren.

Leren beleggen

Live koersen