Redactie ABM Financial News - Woensdag 28 december 2016, 18:27 uur

KPN heeft een moeilijk jaar achter de rug, waarbij de aandacht vooral gericht was op de omzetdruk en het kostenbesparingsprogramma dat het telecombedrijf heeft opgezet om de resultaten aan te jagen.


Vooral binnen de zakelijke markt lukt het KPN maar niet om de zaken op de rails te krijgen. Daarbij konden de positieve effecten van klantgroei en prijsaanpassingen in de consumentenmarkt vooralsnog niet leiden tot een hogere omzet.

Extra kostenbesparingen
Als gevolg kondigde het telecombedrijf dit jaar aan om nog meer in de kosten te gaan snijden, bovenop de eerder gestelde besparingsdoelstelling van 450 miljoen euro. Tussen 2017 en 2019 wil KPN tenminste 300 miljoen euro aan extra kosten besparen, waardoor de totale jaarlijkse besparingen eind 2019 op minimaal 750 miljoen euro zullen uitkomen, in vergelijking tot 2013. Het terugbrengen van investeringen en een strikte handhaving van het huidige kostenbeleid moeten daarbij helpen de gevolgen van de omzetdruk weg te nemen.

De markt reageerde aanvankelijk positief op de berichtgeving. "KPN straalt weer vertrouwen uit", zo meenden analisten van NIBC. KBC Securities stelde de winsttaxaties voor de komende jaren opwaarts bij. De cijfers over het eerste kwartaal stemden beleggers vervolgens positief.

In de maanden erna begonnen analisten zich af te vragen of de kostenbesparingen wel voldoende zullen zijn om de resultaten van KPN weer in de lift te krijgen. De omzet bij de consumententak en de mobiele activiteiten zouden daarbij vooralsnog de druk op de zakelijke markt niet kunnen opvangen.

Sectorrotatie

Bovendien stapten beleggers over naar andere sectoren in een zoektocht naar meer rendement, zo merkte NIBC op. Volgens analist Martijn Den Drijver viel een groot deel van de koersafstraffing afgelopen jaar toe te schrijven aan sectorrotatie. De forse daling noemde de marktvorser daarbij onterecht, omdat het concurrentielandschap voor KPN niet is veranderd. Daarnaast zouden de EBITDA-marges en de vrije kasstroom al snel kunnen verbeteren, geholpen door lagere kapitaaluitgaven, een lagere rente en verdere verbeteringen van de marges in Nederland.

Het aandeel KPN noteerde woensdag op een nipt lager Damrak 0,7 procent in het rood op 2,78 euro. Over heel 2016 gaf KPN liefst 20,3 procent prijs, waarmee het fonds met afstand hekkensluiter was onder de hoofdfondsen.

Leren beleggen

Live koersen