Redactie ABM Financial News - Dinsdag 20 december 2016, 20:47 uur

De olieprijs is dinsdag hoger gesloten, in aanloop naar het wekelijkse olievoorradenrapport woensdag.

De handelsvolumes zullen naar verwachting de hele week in aanloop naar het vakantieseizoen licht zijn.

De olieprijs sloot maandag tevens licht hoger, na een volatiele handelsessie, waarbij geopolitieke ontwikkelingen de prijzen opdreven en handelaren zich gedwongen zagen hun 'bearish' posities, anticiperend op een daling van de olieprijs, los te laten. Gedurende het verloop van de handelsdag werd bekend dat de Russische ambassadeur in Turkije tijdens een opening van een kunstgallery in Ankara werd doodgeschoten. Maandagavond reed een vrachtwagen in op de bezoekers van een kerstmarkt in Berlijn. Bij dit incident kwamen ten minste 12 personen om het leven.

"De olieprijs is gevoelig voor geopolitiek nieuws, aangezien het aanbod is verkrapt nadat de Organisatie van olie exporterende landen (Opec) vorige maand overeenkwam om de productie terug te brengen met 1,2 miljoen vaten per dag tot een maximum van 32,5 miljoen vaten", aldus marktanalist Phil Flynn van Price futures Group.

Daarnaast kijkt de markt uit naar de meest recente cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration woensdag. De markt rekent erop dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met circa 2 tot 3 miljoen vaten, "praktisch gelijk aan de week ervoor", aldus analist Tim Evans van Citi Energy.

"Wij verwachten echter dat de voorziene daling weinig indruk zal maken, aangezien in dezelfde week een jaar eerder sprake was van een daling van 5,9 miljoen vaten en de afgelopen vijf jaar in deze specifieke week de voorraden gemiddeld daalden met 4,2 miljoen vaten", voegde hij toe.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,24 dollar hoger, of 0,5 procent, op 53,30 dollar.

Leren beleggen

Live koersen