Redactie ABM Financial News - Woensdag 21 december 2016, 13:32 uur

De kans is groot dat achtergestelde obligatiehouders van Monte dei Paschi di Siena zullen moeten bloeden bij een overheidsingreep, maar zo'n ingreep hoeft deze week nog niet te worden verwacht. Dit zei analist Vincenzo Tedeschi van BinckBank Italië woensdag tegen ABM Financial News.

Een achtergestelde Tier 2-obligatie van de Italiaanse bank noteerde woensdag op 48,6 procent van de nominale waarde, wat wijst op een grote kans dat beleggers fors zullen moeten inleveren bij een eventuele redding van de bank.

"Een bail-in betekent niet noodzakelijkerwijs dat deze 'junior bonds' naar nul worden afgeschreven", benadrukte Tedeschi. De marktvorser verwacht dat ze worden omgezet in aandelen, zoals vorig jaar in Griekenland is gebeurd.

Houders van achtergestelde leningen moeten volgens nieuwe Europese regels meebetalen aan een redding van een bank met overheidsgeld, evenals aandeelhouders. Omdat veel particuliere beleggers in Italië zulke obligaties hebben gekocht vanwege de hogere 'spaarrente', is een dergelijke redding een politiek heet hangijzer.

Volgen Tedeschi hoeven gewone obligatiehouders zich geen zorgen te maken, nu de Italiaanse overheid 20 miljard euro heeft klaargezet om Monte dei Paschi en andere banken te redden.

De analist denkt wel dat het moeilijk kan worden voor de bank om met zijn obligatieruil, die woensdag afloopt, op eigen kracht een behoorlijk bedrag van tenminste twee miljard te bereiken. Ook de lopende aandelenuitgifte zou kunnen achterblijven bij de beoogde 5 miljard euro.

Toch verwacht Tedeschi niet dat de Italiaanse overheid aankomend weekend al zal ingrijpen. Een duidelijk teken is volgens de commentator dat de gewone, niet-achtergestelde obligaties van Monte dei Paschi di Siena op de Borsa Italiana worden verhandeld tegen 93 tot 96 procent van de nominale waarde. "Dat betekent dat er geen kans op een aanstaande bail in is ingeprijsd."

Het aandeel Monte dei Paschi di Siena noteerde woensdag 17,5 procent lager op 15,10 euro.

Leren beleggen

Live koersen