Redactie ABM Financial News - Vrijdag 30 december 2016, 13:15 uur

BE Semiconductor Industries was dit jaar met afstand het meest succesvolle aandeel in de Midkap. Met een slotkoers van naar verwachting 31,59 euro op 30 december werd Besi maar liefst 70 procent meer waard op de beurs.

"De belangrijkste reden is dat de markt waarin Besi opereert dit jaar harder is gegroeid dan aan het begin van het jaar werd verwacht.‎ En een hogere omzet werkt bij Besi vrij sterk door in de winst", zo stelde analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux. "De positieve bijstelling van winsttaxaties gedurende het jaar is de voornaamste aanjager geweest voor de koers van het aandeel", voegde de analist daaraan toe.

Op koers
In de eerste drie kwartalen van 2016 wist Besi aan de eigen doelstellingen te voldoen, waarbij in het tweede kwartaal het omzetdoel zelfs ruimschoots werden overtroffen. Waar vooraf door de Duivense toeleverancier werd gerekend op een omzetstijging van 20 tot 25 procent, was dit uiteindelijk maar liefst 38 procent op kwartaalbasis.

Na negen maanden bedroeg de omzet van Besi 282 miljoen euro, een stijging van 4,0 procent op jaarbasis. De orders lagen ook op 282 miljoen euro, wat 4,2 procent meer was dan in 2015.

Door stijgende marges lag de winstgevendheid eveneens hoger dan in de eerste drie kwartalen van 2015. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 18,4 procent naar 66,4 miljoen euro en de nettowinst nam met 23,7 procent toe tot 48,6 miljoen euro.

Overigens daalde de omzet in het derde kwartaal wel met 13,5 procent, vooral als gevolg van een lagere vraag in Azië.

Voor het laatste kwartaal voorziet Besi een omzetdaling van 10 tot 15 procent in vergelijking tot het derde kwartaal als gevolg van "typische seizoenspatronen".

Analist Olofsen van Kepler Cheuvreux stelde medio november dat eind 2016 en begin 2017 traditiegetrouw een zwakkere periode voor Besi belooft te worden. Pas na het Chinese nieuwjaar, dat wil zeggen in eind februari of begin maart, zal het zicht op de bestedingen van de klanten van Besi verbeteren.

CEO Richard Blickman liet zich bij de cijfers over het derde kwartaal echter optimistisch uit over 2017. De topman rekent op een positief jaar, waarbij in het eerste kwartaal een kentering in de omzet te bespeuren zal zijn.

Ook aan de kostenkant zie Blickman nog voldoende potentie, ondanks dat Besi afgelopen kwartaal al de "magische" grens van een brutomarge van 50 procent slechtte.

Op de langere termijn voorziet analist Olofsen een aanhoudend momentum voor Besi, waarbij de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie in 2017 van dezelfde aanjagers zal profiteren als in 2016. Financieel zal het volgens de marktvorser dan ook een goed jaar worden voor Besi, maar de koers heeft daar al wel een voorschot op genomen. "Dus qua koersstijging ben ik vrij voorzichtig", aldus Olofsen op de laatste handelsdag van 2016.

Oorlogskas
Eind november haalde Besi met de uitgifte van converteerbare obligaties nog 125 miljoen euro. De interesse was groot, waardoor het minimumbedrag van 100 miljoen euro waarop werd gemikt door de Duivense onderneming ruimschoots werd overtroffen.

Dat Besi zoveel geld ophaalde, zorgde voor verraste reacties, aangezien de kaspositie aan het einde van het derde kwartaal nog bijna 132 miljoen euro bedroeg. "Ruim voldoende cash", aldus analist Edwin de Jong van NIBC.

"Dit [de toekomstige kaspositie] zal worden aangewend voor investeringen in nieuwe technologie, maar overnames hebben altijd een belangrijk onderdeel uitgemaakt van de groeiplannen van Besi en deze converteerbare obligaties ondersteunt Besi in deze strategische richting", zo meende De Jong van NIBC.

Bij de cijfers over het derde kwartaal zei Blickman tegenover ABM Financial News dat in de sector consolidatie om twee redenen plaatsvindt. Enerzijds om kostenverlagingen te realiseren en anderzijds om de eigen marktpositie te versterken.

Besi is volgens Blickman al sterk gepositioneerd en de kosten zijn goed onder controle. Noodzaak tot overnemen is er dan ook niet zei de topman. "Besi ziet geen reden om heil te zoeken in dergelijke grote stappen", aldus de CEO.

Toch was het niet zo dat Besi niet om zich heen kijkt of kansen zich voordoen, voegde Blickman daaraan toe.

Overigens wordt Besi niet louter als jager, maar wel degelijk ook als prooi gezien. Willem Burgers van het Add Value Fund noemde Besi samen met sectorgenoot ASM International als overnamekandidaten voor 2017.

Leren beleggen

Live koersen