Redactie ABM Financial News - Vrijdag 2 december 2016, 16:18 uur

De valutamarkt kijkt vrijdag in eerste instantie naar het banenrapport van de Verenigde Staten over november, waarna de aandacht snel verschuift naar het referendum in Italië. De dollar noteerde vrijdag licht lager.


"Mochten er straks meer dan 225.000 banen zijn bijgekomen dan verwacht ik dat de speculatie op een renteverhoging door de Federal Reserve in maart los komt", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank. Verwacht wordt dat het banenrapport een stijging van 180.000 banen zal laten zien. "In dat geval voorzie ik dat de dollar weer oploopt. De hele markt zit overigens short in de euro/dollar", voegt de handelaar toe. De euro noteerde vrijdag 1,0664 tegen 1,0628 donderdag bij het sluiten van de Europese beurzen.

Bij een negatieve uitslag van het referendum in Italië kan de euro in de visie van Jongbloed uiteindelijk naar 1,11 Zwitserse frank. "Een dergelijke uitslag kan in eerste instantie een stijging van de Zwitserse munt betekenen, omdat het de belegger de veilige haven van de frank in stuurt. Daarmee kan de euro in eerste aanleg kan dalen naar 1,0680 Zwitserse frank. Wij verwachten dat centrale bank van Zwitserland daarop de negatieve rente nog verder verlaagt, waarmee het nog minder aantrekkelijk wordt om in Zwitsers papier te blijven. Dat zal de frank in combinatie met steunaankopen van de euro de Zwitserse frank uiteindelijk drukken drukken", aldus Jongbloed.

Een positieve uitslag zal volgens Jongbloed direct leiden tot een stijging van de euro. "Er wordt bij een 'Ja' meteen gekozen voor de richting van 1,11 Zwitserse frank", aldus Jongbloed, die aangeeft dat voorspellingen als deze altijd lastig zijn. "Het kan per saldo bij wijze van spreken ook nog omgekeerd uitpakken.

De euro noteerde vrijdag op 1,0764 Zwitserse frank, die overigens niet reageerde op de gedaalde groei van de Zwitserse economie over het derde kwartaal, die ook achterbleef bij de verwachtingen.

Voor wat betreft de olieprijs lijkt het euro/dollar-paar de correlatie weer wat te hebben hersteld, waarmee een deel van de relatieve dollarzwakte kan worden verklaard. "Die relatie is er altijd geweest, maar bleek de laatste tijd wat afwezig. Trump en het referendum zorgden voor een duurdere dollar en een zwakkere euro. De dollar bleef aanvankelijk op peil, terwijl de olieprijs ook flink steeg. Maar dat laatste effect vertaalde zich inmiddels deels in een wat zwakkere dollar", aldus Jongbloed.

Leren beleggen

Live koersen