Redactie ABM Financial News - Dinsdag 13 december 2016, 16:09 uur

De Spaanse economie vervolgt het indrukwekkende herstelpad, maar de economische groei zal volgend jaar afnemen. Dit stelde het Internationaal Monetair Fonds dinsdag in een rapport.

Dankzij loonmatiging en flexibilisering van de arbeidsmarkt is de Spaanse economie concurrerender geworden en kwamen er veel banen bij. Hierdoor groeide de economie in 2015 met een gezonde 3,2 procent, wat naar verwachting dit jaar zal worden geëvenaard, stelde het IMF.

Voor 2017 voorziet de internationale financieel-economische waakhond echter een daling van de reële groei tot 2,3 procent, omdat de effecten van een dalende olieprijs, een goedkopere euro en fiscale stimulering wegebben.

Op de middellange termijn voorziet het IMF een verdere vertraging, als gevolg van de zwakke productiviteitsgroei en de structurele hoge werkloosheid.

Dit perspectief kan wel worden verbeterd met extra economische beleidsmaatregelen, houdt het IMF de moed erin. Met name door de langdurige werkloosheid van laag opgeleiden aan te pakken en te werken aan een verdere productiviteitsgroei, innovatie en export bij de kleine bedrijven die de Spaanse economie domineren, kunnen de vooruitzichten verbeteren.

Hoewel er de afgelopen twee jaar meer dan 1,1 miljoen banen zijn bijgekomen, bleef de werkloosheid in Spanje zeer hoog, met 19 procent. Bijna 60 procent van de werklozen zit al langer dan een jaar zonder werk, stelde het IMF. Veel daarvan zijn laag opgeleide bouwvakkers.

Leren beleggen

Live koersen