Redactie ABM Financial News - Vrijdag 16 december 2016, 13:11 uur

De handel van goederen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk is na het Britse referendum van 23 juni verder toegenomen. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend in een speciale Brexitmonitor.

In de vier maanden na het referendum stegen zowel de waarde van de invoer als de uitvoer op jaarbasis. In totaal werd in de periode juli tot en met oktober voor ruim 13 miljard euro aan goederen naar het VK geëxporteerd, ruim 5 procent meer dan in dezelfde vier maanden in 2015.

Ongeveer de helft van deze export bestond uit producten die in Nederland zijn geproduceerd. De waarde van de uitgevoerde Nederlandse producten nam met ruim 2 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. De waarde van wederuitgevoerde producten nam in deze periode met bijna 9 procent toe.

Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland en België de derde exportbestemming van Nederland.

Er is sinds het referendum voor ruim 7,5 miljard euro aan goederen vanuit het VK ingevoerd, een toename van bijna 3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Bestedingen wel omlaag
Nederlanders besteedden in het derde kwartaal van dit jaar wel minder in het VK dan een jaar eerder, aldus het CBS. De daling van de uitgaven bedroeg 16 procent in het Verenigd Koninkrijk en 3,3 procent in het buitenland als geheel. Het zakelijk reisverkeer had in het derde kwartaal behoorlijk last van de Brexit-uitslag. De zakelijke bestedingen in het Verenigd Koninkrijk daalden met 27 procent op jaarbasis.

Leren beleggen

Live koersen