Redactie ABM Financial News - Vrijdag 30 december 2016, 18:16 uur

Hoewel er op de laatste handelsdag van 2016 weinig handel is op de aandelenmarkten, noteerde de euro vrijdag ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond wel hoger.

De euro/dollar koerste vrijdagochtend op 1,0564 tegen 1,0482 donderdag rond de slotbel in New York en waar het muntpaar eerder deze week nog onder het niveau van 1,04 kwam. De euro/pond stond vanochtend op 0,8585 en de euro/yen noteerde op 123,5360.

"In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de euro/doller zelfs het niveau van 1,066 aangeraakt en euro/pond boven 0,8660, maar ikzelf en ook onze collega's op het Deense hoofdkantoor hebben daar geen directe verklaring voor", zei valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank desgevraagd tegen ABM Financial News. "Wat ik wel weet, is dat de handel op dit moment veel te dun is om er harde conclusies aan te verbinden", voegde Jongbloed toe.

De valutahandelaar constateerde dat de euro/dollar de laatste weken weer is opgeveerd door rente-, macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen.

De beweging in de euro/pond dit jaar werd volgens Jongbloed voor een belangrijk deel bepaald doordat de Britten tijdens een referendum ervoor kozen het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen. Het muntpaar bewoog dit jaar binnen een bandbreedte van 0,73 tot 0,93. Daarbij zorgde de eerste schok over de uitslag van het referendum voor een sterke daling van de koers van het pond naar de onderkant van de bandbreedte, waarna vervolgens een herstel optrad.

Leren beleggen

Live koersen