Redactie ABM Financial News - Maandag 19 december 2016, 18:35 uur

De euro en de dollar houden elkaar maandag goed in evenwicht met voor de Amerikaanse greenback een lichte koersdruk als gevolg van wat winstnemingen.

"Het jaar loopt in zijn eind en daarmee lopen ook de volumes terug. Dat kan zijn vertaalslag krijgen in wat steviger koersuitslagen", aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury.

Erdmann schat in dat de Duitse Ifo-index over december maandag nog enige beweging kan veroorzaken. "Daarbij lijkt het waarschijnlijker dat bij een tegenvaller de beweging scherper is dan bij een meevaller. Wij verwachten dat de dollar zijn opwaarts potentieel behoudt, waarmee pariteit in het eerste kwartaal van het volgend jaar wat ons betreft niet ondenkbaar is", aldus Erdmann.

Erdmann ziet later in de week nog enige richtpunten met het rentebesluit van de Bank of Japan van dinsdag en de groei van de Amerikaanse economie over het derde kwartaal, dat donderdag naar buiten wordt gebracht.

Positief is Erdmann over het Britse pond. "Ik verwacht dat sterling zijn kracht vasthoudt, waarbij natuurlijk veel afhangt van de dynamiek rondom de Brexit. De rol van Schotland lijkt daarin belangrijker te worden", volgens de valutahandelaar. Hiermee doelde hij op een commentaar van de Schotse premier Nicola Sturgeon in the Financial Times, waarin zij verklaarde deze week met voorstellen te komen waardoor Schotland onderdeel kan blijven van de Europese interne markt, ook nadat de Brexit is afgerond.

De euro noteerde maandag op 1,0462 dollar en op 0,8380 Britse pond. De dollar noteerde op 117,32 yen.

Leren beleggen

Live koersen