Redactie ABM Financial News - Maandag 12 december 2016, 13:33 uur

De dollar blijft in de week waarin de markt van de Federal Reserve hom of kuit wil, standvastig. De markt twijfelt eigenlijk niet meer aan een renteverhoging maar wil ook graag weten wat 2017 voor Fed-jaar wordt.


"Dat de rente aanstaande woensdag met 25 basispunten opwaarts wordt bijgesteld staat wat de markt betreft eigenlijk buiten kijf", aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury. "Maar gehoopt wordt dat de voorzitter van de Fed woensdagavond ook meer los laat over het tempo waarin de Amerikaanse centrale bank in 2017 de rente wil aanpassen", aldus de valutahandelaar.

Erdmann verwacht dat de opwaartse druk op de dollar aanhoudt. "Het valt alleen erg lastig te bepalen wat de verhouding tussen de euro en de dollar bijvoorbeeld op 31 december nu precies is. Het verschil tussen het rentebeleid van de Verenigde Staten en de eurozone wordt met het besluit van aanstaande woensdag alleen maar groter, waarmee de dollar de meeste kans maakt verder op te lopen", aldus Erdmann.

De marktvorser signaleerde ondertussen een toenemende behoefte om risico's te nemen, waarbij "beleggers als pensioenfondsen die hun rendementen willen stutten op zoek zijn gegaan naar beleggingen in regio's waar de renteniveau's hoger liggen dan in de Verenigde Staten en Europa", aldus Erdmann.

Voor maandag is de macro-economische agenda vrijwel leeg, uitgezonderd cijfers over het Amerikaanse overheidsbudget.

De euro noteerde maandag op 1,0576 dollar.

Leren beleggen

Live koersen