Redactie ABM Financial News - Dinsdag 27 december 2016, 18:52 uur

De Amerikaanse dollar bleef dinsdag goed liggen ten opzichte van andere grote valuta als de euro en de Japanse yen. De greenback blijft vooralsnog profiteren van de verwachting dat de Amerikaanse economie volgend jaar groeit en de Federal Reserve de rente verder zal verhogen.

Veel marktkenners wachten op concrete en effectieve economische beleidsmaatregelen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, maar zijn ook benieuwd of hij überhaupt iets zal doen aan de dollarsterkte, vanwege de impact op Amerikaanse bedrijven.

"Wellicht dat Trump ingrijpt wanneer de euro pariteit bereikt", zei valutastrateeg Michiyoshi Kato van Mizuho Bank. De marktkenner verwacht echter dat Trump eerder protectionistische maatregelen zal opleggen in de vorm van tarieven dan dat hij daadwerkelijk ingrijpt op de valutamarkt.

Wat betreft die pariteit van de euro en de dollar, verwacht onlinebroker Lynx dat dit niveau pas wordt doorbroken, wanneer het muntpaar door het "belangrijke steunniveau" van 1,02 dollar heen zakt.

"Met name de Amerikaanse markt moet vroeg of laat last krijgen van de sterke dollar. De Amerikaanse munt is ten opzichte van nagenoeg alle valuta’s flink in waarde toegenomen. Het verhogen van de Amerikaanse rente staat haaks op het beleid dat door de Europese en Japanse centrale bank wordt gevoerd", volgens beleggingsspecialist Roy van Santen.

Dinsdag is er weinig voor de euro om weer wat op te krabbelen gezien de lege Europese macro-economische agenda. De dollar kan mogelijk nog wat verder stijgen op cijfers van onderzoeksinstituut The Conference Board over het consumentenvertrouwen in december.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de consumentenprijzen in Japan in november voor de negende maand op rij zijn gedaald. De kernprijzen, zonder de volatiele prijzen voor vers voedsel, daalden met 0,4 procent op jaarbasis.

Dinsdagochtend noteerde de euro/dollar op 1,0440 en de dollar/yen op 117,23.

Leren beleggen

Live koersen