Redactie ABM Financial News - Vrijdag 23 december 2016, 13:14 uur

De Bitcoin heeft de afgelopen maanden flink aan kracht gewonnen, waardoor de marktkapitalisatie op het hoogste niveau ooit is beland. Dit bleek uit cijfers van persbureau Reuters.

Afgelopen donderdag bereikte de virtuele munt een prijs van 875 dollar, de hoogste stand sinds januari 2014. Begin dit jaar noteerde de munt nog slechts op 435 dollar.

Ondanks de enorme opleving noteert de bitcoin nog altijd ver onder de all time high van eind 2013, toen de munt een top neerzette van 1.163 dollar.

De totale waarde van alle bitcoins in omloop bereikte met een prijs per stuk van 875 dollar gisteren wel een recordhoogte van ruim 14 miljard dollar. Er worden voortdurend bitcoins toegevoegd aan het totale systeem.

"Veel redenen zijn genoemd voor de plotselinge opleving", aldus marktanalist Mati Greenspan van eToro. "Enerzijds verwachten Chinese investeerders een volgende devaluatie van de Chinese munt en proberen in reactie hierop hun bezittingen elders te stallen, anderzijds bestaat er toenemende politieke onzekerheid wereldwijd."

"Zonder twijfel zorgde het aantrekkende momentum en de doorbraak van [de weerstand op] 775 dollar voor een sneeuwbal-effect", concludeerde Greenspan.

Dit jaar nam het handelsvolume in de virtuele munt flink toe, met een top afgelopen zomer op meer dan 330 miljoen dollar per dag.

"De markt is liquide genoeg voor professionele beleggers om posities in te nemen en af te bouwen zonder geknipt en geschoren te worden", aldus oprichter en CEO van CryptoCompare, gespecialiseerd in bitcoin data en analyses.

Leren beleggen

Live koersen