Redactie ABM Financial News - Dinsdag 13 december 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,6 procent op 472,97 punten, terwijl de AMX een winstje van 0,1 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,3 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management sprak dinsdag van een standvastige trend. "Ik denk dat we toch in een soort eindejaarsrally zitten die nog niet ten einde is. Technisch is het wel zaak alert te worden omdat we een beetje 'overkocht' dreigen te raken", aldus Van Eerden.

Van Eerden ziet als eerste richtpunt het rentebesluit van de Federal Reserve. "Op renteniveau gebeurt het momenteel in de Verenigde Staten, terwijl we al weten dat in 2017 in de eurozone ook niets met de rente gaat gebeuren. Voor de aanstaande president van de Verenigde Staten is het zaak om daarom de dollarkoers goed in de gaten te houden. Met investeringen en oplopende rentes kan die wel eens te duur worden", aldus de vermogensbeheerder.

Macro-economisch nieuws uit China lieten een verder opgelopen industriële productie en detailhandelsverkopen over november zien. De cijfers waren ook beter dan verwacht. Inflatiedata uit Duitsland zorgden niet voor een verrassing. De Britse inflatiedata lieten een iets hoger niveau zien dan verwacht.

De markt kan vandaag nog reageren op de werkgelegenheid in de eurozone over het derde kwartaal, de Duitse ZEW-index over december die het sentiment onder financieel analisten weergeeft, het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse kleinbedrijf over november en de importprijzen van de Verenigde Staten over november.

Olie noteerde dinsdag weer hoger. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog 0,2 procent hoger op 52,96 dollar, terwijl een februari-future Brent won 0,5 procent op 55,94 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0620. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0634 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0633 op de borden.

Stijgers en dalers
Het aandeel Randstad zet bij de stijgers de toon met een winst van procent. "Ik denk dat Randstad, lange tijd in de hoek waar de klappen vielen, nog een mooie beweging kan maken, omdat de sector nog niet halverwege de cyclus is", aldus Van Eerden.

Boskalis meldde zijn belang in Fugro verder te hebben teruggebracht tot 9,38 procent. De verkoop van de aandelen vond plaats via een accelerated bookbuild, waarbij 12.685.878 aandelen Fugro, ofwel 15 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van Fugro, bij institutionele beleggers werd geplaatst tegen een koers van 14,50 euro per aandeel. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers prak zijn verbazing uit over het verloop. "Boskalis heeft destijds aangegeven voor de lange termijn in het aandeel te stappen, maar ziet nu blijkbaar de realiteit onder ogen en beseft dat het heel moeilijk is Fugro over te nemen", aldus Versteeg. Theodoor Gilissen Bankiers hanteert voor Boskalis een Niet Aanbevolen advies met een koersdoel van 30,00 euro. André van Eerden beoordeelde achteraf de zet van Boskalis om een belang te nemen in Fugro verre van gelukkig. Boskalis won 1,4 procent, maar AMX-component Fugro kelderde 6,8 procent.

AkzoNobel wil voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen om de effecten van de uitkering van een dividend in aandelen te neutraliseren. Vanaf 2 januari tot het einde van april wil AkzoNobel tot 2,5 miljoen eigen aandelen inkopen, wat gelet op de slotkoers van maandag neerkomt op 150 miljoen euro. Met het inkoopprogramma wil AkzoNobel de gevolgen van de uitkering van een dividend in aandelen neutraliseren. Het aandeel AkzoNobel noteerde 0,7 procent hoger.

Jefferies verhoogde het advies voor Unilever van Houden naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 40,00 naar 44,00 euro. De nieuwe doelstellingen van Unilever zijn volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank een van de sterkste combinaties in de sector met de winstgroei per aandeel en het rendement op de vrije kasstroom. Waar andere partijen menen dat Unilever zijn groeipad verlaat, ziet de zakenbank Unilever juist inzetten op marges en het genereren van cash. Unilever dikte 1,3 procent aan.

In de Midkap profiteerde Philips Lighting van een adviesverhoging door Barclays, van Gelijkgewogen naar Overwogen. Het koersdoel ging omhoog van 26,00 naar 27,00 euro. Volgens de analisten van Barclays heeft Philips Lighting de potentie om één van de beste dividendbeleggingen van Europa te worden. Het aandeel won 4,4 procent en voerde de lijst van stijgers bij de Midkap aan.

Aperam viel op met een verlies van 1 procent, de nummer twee daler na Fugro, Air France-KLM won 1,4 procent.

Bij de kleinere fondsen ziet Sif Holding financieel directeur Boudewijn Nijdam per 1 mei 2017 aftreden. Leon Verweij is aangesteld als opvolger. Verweij bekleedde eerder de functie van financieel directeur bij onder meer Volker Wessels, Royal Grasso en Ballast Nedam. Sif noteerde een winst van 1,8 procent.

Fagron was verder een opmerkelijke stijger met een plus van 2,3 procent, terwijl Value8 juist 2,2 procent inleverde.

Onder de lokale fondsen haalde RoodMicrotec twee nieuwe contracten binnen die in de komende tien jaar goed zijn voor tenminste 5,0 miljoen euro. RoodMicrotec verwacht voor 4,5 miljoen euro aan orders van één klant uit de automobiele en industriële sector. RoodMicrotec dikte 3,7 procent aan.

Curetis heeft van de Duitse eigenaren Carpegen en Systec een realtime-platform genaamd Gyronimo gekocht waarmee het bedrijf zijn eigen platform Unyvero voor moleculaire diagnoses kan verbreden. Curetis betaalt direct 5 miljoen euro in contanten, gevolgd door twee mijlpaalbetalingen van in totaal 2,5 miljoen euro en royalties die kunnen oplopen tot 9 miljoen euro. Het aandeel Curetis noteerde 5,2 procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen