Redactie ABM Financial News - Dinsdag 20 december 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,3 procent op 481,92 punten, terwijl de AMX een plus van 0,4 procent liet optekenen. De AScX noteerde ook een winst van 0,2 procent.


Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management schreef de aanhoudende belangstelling voor Europese aandelen vooral toe aan de zwakke eurokoers. "Er is veel geld uit de obligatiemarkten gehaald en dat zoekt een weg", aldus Montfrooij die er wel op wees dat steeds meer partijen hun jaarboeken sluiten.

Het overschot op de lopende rekening van de eurozone is in oktober licht opgelopen ten opzichte van een maand eerder. De producentenprijzen in Duitsland zijn in november licht gestegen. Er was een afname voorzien.

Dit waren dinsdag de belangrijkste macrodata. In de Verenigde Staten staan voor vandaag geen economische publicaties op de agenda.

Olie werd vanochtend duurder. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog krap een half procent hoger op 52,12 dollar, terwijl een februari-future Brent ruim een half procent won op 55,20 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0386. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0400 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0396 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was het beeld qua stijgers en dalers verdeeld. Koploper was Altice met een winst van 1,3 procent, gevolgd door Galapagos dat 1,3 procent won.

Ofschoon de winnende fondsen bij de hoofdgraadmeter duidelijk in de meerderheid waren, bleven de verschillen met de slotnoteringen bescheiden. Verliezen waren zelfs nog geringer. AkzoNobel leverde 0,8 procent in en was daarmee de sterkste daler.

Qua nieuws gebeurde er vanochtend weinig. Philips kondigde aan vervroegd een obligatie af te lossen. Het betreft een lening met een couponbetaling van 5,75 procent en een oorspronkelijke looptijd tot en met maart 2018. De terugbetaling resulteert voor het concern in een kasuitstroom van circa 1,24 miljard euro in het eerste kwartaal van 2017 en een vermindering van het resultaat voor belastingen van ongeveer 61 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2016. De transactie draagt bij aan de doelstelling van Philips om de jaarlijkse rentelasten met circa 100 miljoen euro te verminderen. Philips noteerde dinsdagochtend vlak.

Van de Midkapfondsen stond er in de pers een verhaal over PostNL. De overnamepoging van door het Belgische postbedrijf Bpost liep stuk op zakelijke argumenten, niet op het bonusaspect. Dit zei de voorzitter van de raad van commissarissen van PostNL, Michiel Boersma, dinsdag in een interview met Het Financieele Dagblad en de Belgische krant De Tijd. PostNL noteerde een winst van 0,4 procent.

Vastned heeft een winkelpand in de Parijse wijk Le Marais en twee winkelpanden in Madrid aangekocht en zijn Portugese bezittingen verkocht met een klein boekverlies. De drie winkelpanden werden aangekocht voor in totaal 34 miljoen euro en de Portugese portefeuille bracht 11 miljoen euro op. Vastned noteerde dinsdag een plus van 0,7 procent.

Goldman Sachs Group heeft een groter belang van 3,51 procent in Refresco gemeld. Eerder was dit nog minder dan 1,0 procent. Refresco dikte 1,4 procent aan.

Het beeld van de AEX keerde ook bij de Midkapfondsen terug: overwegend plussen met overwegend relatief geringe verschillen op dagbasis. BAM was een uitzondering. Het aandeel noteerde bij een flinke omzet 2,6 procent hoger. Corbion was met een min van een procent de sterkste daler.

AScX-fonds NSI heeft een faciliteit van 250 miljoen euro geherfinancierd. De leningen zijn daarbij verhoogd met 15 miljoen euro naar 265 miljoen euro. Bij de herfinanciering is het rentepercentage verlaagd en is de faciliteit verlengd met 1,5 jaar. Ook is een nieuwe leningsfaciliteit zonder onderpand van 20 miljoen euro met Rabobank afgesloten. NSI noteerde dinsdag 1,2 procent hoger.

Fondsen met meer dan een procent winst betroffen dinsdag verder Fagron en Lucas Bols.

Van de lokale fondsen kon Euronext op aandacht rekenen. Dinsdag werd bekend dat de beursuitbater exclusieve gesprekken met de London Stock Exchange en clearingbedrijf LCH.Clearnet Group voert over een mogelijke overname van het Franse onderdeel van LCH.Clearnet. De transactie is afhankelijk van het slagen van de voorgenomen fusie tussen de London Stock Exchange met Deutsche Boerse, de twee grootste beursbedrijven van Europa. ING uitte zich positief over de mogelijke overname. De koers van het aandeel Euronext noteerde dinsdagochtend 3,2 procent hoger.

De Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) heeft maandag op een bijzondere aandeelhoudersvergadering goedkeuring gekregen voor de volledige overname van energiemaatschappij DGB Groep. Het aandeel VNC kreeg er dinsdag 2,3 procent bij.

Leren beleggen

Live koersen