Redactie ABM Financial News - Woensdag 21 december 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot op dinsdag. De AEX index daalde 0,1 procent op 483,67 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Marktanalist Ron van der Does van IG stelde dat bij een vrijwel lege macro-economische agenda de waan van de dag regeert, waarbij de dagelijkse volumes de komende dagen in aanloop naar de Kerstdagen af zullen nemen. "Wij hebben de grootste beweging van het jaar gezien en momenteel lijken de beurzen tot rust te komen", voegde de marktvorser toe. "Er heerst echter een onderliggend positief sentiment en van een sterke correctie lijkt vooralsnog geen sprake te zijn."

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek woensdag dat het volume van de investeringen in Nederland in oktober op jaarbasis is gestegen met 0,6 procent, versus een stijging van 9,2 procent een maand eerder. Het statistiekbureau meldde tevens dat de prijzen van Nederlandse bestaande koopwoningen in november op jaarbasis met 6,0 procent zijn gestegen.

De producentenprijzen in Frankrijk namen in november op maandbasis toe, maar in een lager tempo dan de voorgaande maand. In november stegen de prijzen met 0,7 procent ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis daalden de Franse producentenprijzen in november met 0,2 procent

De Zweedse Riksbank handhaafde het belangrijkste rentetarief op min 0,50 procent en verwacht niet dat de benchmark de komende twee jaar boven nul uitkomt.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 53,66 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 55,72 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0399. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0401 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0389 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door SBM Offshore met een winst van 3,7 procent. De oliedienstverlener heeft van een dochteronderneming van ExxonMobil de opdracht gekregen voor de bouw van een FPSO. Het drijvende platform zal ingezet worden bij het Liza-project in Guyana. Analist Martijn den Drijver verhoogde in reactie op de aankondiging het koersdoel van 15,50 naar 19,00 euro en handhaafde de koopaanbeveling. Met deze nieuwe opdracht verbetert volgens Den Drijver de winstgevendheid van de tak Turnkey, waardoor deze geen 150 miljoen dollar verlies zal lijden over 2016 en 2017, maar slechts 130 miljoen dollar. Ook is de opdracht van ExxonMobil een versterking van de portefeuille van de divisie Lease & Operate, en troefde SBM Offshore daarbij volgens de analist concurrent Modec af. SBM meldde dinsdag nabeurs tevens het aandeleninkoopprogramma van 150 miljoen euro te hebben afgerond.

Galapagos maakte dinsdag nabeurs de resultaten bekend van zijn Saphira Fase 2 onderzoek en sprak van competieve resultaten. De Fase 2 studie betreft een onderzoek naar een medicijn voor de behandeling van taaislijmziekte. Het aandeel steeg 2,6 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

Boskalis gaat samen met Van Oord hoogstwaarschijnlijk een opdracht van Rijkswaterstaat krijgen voor de versterking van de Houtribdijk. Het betreft vooralsnog een voorlopige gunning, voor een opdracht van in totaal 90 miljoen euro. Van dit bedrag komt de helft voor rekening van Boskalis. Het aandeel noteerde 0,1 procent hoger.

De sterkste dalers zijn Randstad en AkzoNobel met verliezen van 1,6 procent. Ook Heineken stond onder druk met een min van 0,6 procent.

Onder de Midkappers was OCI met een winst van 1,2 procent de sterkste stijger, gevolgd door BE Semiconductor Industries en Aperam met winsten van achtereenvolgens 0,9 en 0,6 procent.

Flow Traders kon rekenen op de aandacht van beleggers, nadat UBS het koersdoel voor de flitshandelaar verhoogde van 34,50 naar 37,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Daniele Brupbacher van de Zwitserse bank denkt dat het vierde kwartaal kan meevallen voor de handelaar in goedkope indextrackers, na een zwakke eerste negen maanden van het jaar. Het aandeel verloor 0,5 procent.

Air France-KLM kondigde aan vanaf 26 maart 2017 wekelijks drie nieuwe vluchten aan te gaan bieden naar het Marokkaanse Marrakesh en het Portugese Porto vanuit Paris-Charles de Gaulle. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Refresco Group was met een verlies van 0,6 procent de sterkste daler, nadat Goldman Sachs het belang in de onderneming verkleinde.

Onder de kleinere fondsen voerden Fagron en Wessanen de lijst van stijgers aan met winsten van respectievelijk 1,9 en 1,8 procent.

Takeaway.com noteerde vlak, na het nieuws dat het bedrijf de Duitse en Belgische activiteiten van sectorgenoot Resto-In overneemt. De financiële details van de transactie werden vermeld. Het aandeel Stern Groep noteert woensdag ex-dividend, wat zich vertaalde in een koersverlies van 2,2 procent.

Kiadis Pharma meldde het Fase II onderzoek met ATIR101, een potentieel middel tegen bloedaandoeningen als leukemie, voort te zetten, ondanks dat bij enkele van de in totaal 15 patiënten bepaalde complicaties werden waargenomen. Daarnaast meldde de biofarmaceut voorbereidingen te treffen voor een Fase III studie met het medicijn. Het aandeel kelderde 8,7 procent en was daarmee de sterkste daler.

Onder de lokaal genoteerde fondsen nam Eurocastle een belang van 25 procent in een portefeuille van vier zogenaamde "slechte leningen" aan één enkele kredietnemer. De bruto boekwaarde van de moeilijk inbare leningen bedraagt in totaal 16 miljoen euro. Eurocastle daalde 1,1 procent, maar stond onder druk vanwege een ex-dividend notering.

Josip Kardun, de CEO van vastgoedfonds Atrium, vertrekt per 31 maart 2017 en zal worden opgevolgd door Liad Barzilai, die per direct aantreedt als plaatsvervangend CEO. Het aandeel noteerde tegen het eind van de ochtend 0,5 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen