Redactie ABM Financial News - Woensdag 14 december 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtend rondom het slot van dinsdag. De AEX index bewoog 0,1 procent lager op 473,31 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen. De AScX noteerde op een plus van 0,1 procent.

"Voorlopig cirkelt de AEX rondom het slot van dinsdag, uiteraard in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Alles staat in het teken daarvan. Bepalend is de outlook en de toonzetting, waarbij een scherpe variant niet direct positief hoeft te zijn. Na vandaag volgt vrijdag nog de redelijk grote optie-expiratie van december en dan lijkt het beursjaar wel om", aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer.

De inflatie van Frankrijk en Italië ondergingen in hun laatste metingen geen veranderingen ten opzichte van voorlopige ramingen.

In de eurozone volgen nog cijfers over de industriële productie over oktober. In de Verenigde Staten is het beduidend drukker, met de producentenprijzen, detailhandelsverkopen en de industriële productie over november. Verder komen daar nog de bedrijfsvoorraden naar buiten, gevolgd door de wekelijkse olievoorraden. Als slotakkoord staat dan het rentebesluit van de Fed op de agenda, met daarbij onder meer de nieuwste economische prognoses.

Olie noteerde woensdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog 1,2 procent in het rood op 52,33 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,1 procent inleverde op 55,12 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0621. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0638 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0621 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging Ahold Delhaize aan kop met 1,3 procent, na een reeks positieve analistenrapporten. Goldman Sachs verhoogde het advies van Neutraal naar Kopen, KBC Securities plaatste het aandeel op zijn favorietenlijst 2017 en Raymond James verhoogde het advies van Outperform naar Strong Buy met een onveranderd koersdoel van 23,50 euro. Daarbij geldt Ahold Delhaize bij Raymond James ook als één van de favorieten voor 2017. "We menen dat Ahold Delhaize een bijzonder aantrekkelijk risico/rendement profiel biedt", aldus de analisten, die veel vertrouwen hebben in de synergievoordelen die de fusie tussen het Belgische en het Nederlandse supermarktbedrijf zal opleveren.

Op gepaste afstand steeg Gemalto 1,0 procent en dikte Randstad 0,9 procent aan. Royal Dutch Shell startte de productie op het Malikai-platform in Maleisië. De maximale productie van het platform zal naar verwachting 60.000 vaten per dag bedragen. Royal Dutch Shell noteerde 0,5 procent hoger.

SBM Offshore werd door Kepler Cheuvreux aan zijn lijst met favoriet aandelen uit de Benelux voor 2017 toegevoegd. Het aandeel won 0,9 procent. ASML werd op zijn beurt juist van deze lijst afgehaald, maar noteerde desondanks 0,2 procent in het groen.

AkzoNobel was onder de hoofdfondsen hekkensluiter met een verlies van 1,2 procent. Ook DSM beleefde een moeizame dag met een min van 1,0 procent.

ING startte met het volgen van Refresco Group met een koopadvies en een koersdoel van 17,50 euro. Volgens analist Matthias Maenhaut is Refresco 20 procent lager gewaardeerd dan sectorgenoten. "Onterecht", aldus de analist. Het aandeel dikte 2,4 procent aan en ging daarmee aan kop in de AMX.

Onder de Midkapfondsen kreeg PostNL een koersdoelverlaging door Goldman Sachs te verwerken van 5,30 naar 5,10 euro. Het advies bleef staan op Neutraal. PostNL zakte 0,3 procent.

ASM International viel bij Kepler Cheuvreux de eer ten deel opgenomen te worden op diens favorietenlijst voor 2017. Het aandeel noteerde 0,3 procent lager. Aperam en TKH Group moesten het bij Kepler Cheuvreux ontgelden en vielen juist van deze lijst weg. De aandelen noteerden respectievelijk 1,2 procent lager en 0,4 procent hoger.

Bij de AScX-fondsen bereikte Heijmans heeft een akkoord over de verkoop van de Duitse funderingsspecialist Franki aan het Oostenrijkse bouwconcern PORR. Met de verkoop van het dochterbedrijf rekent Heijmans op een netto opbrengst van bijna 15 miljoen euro. Het aandeel won 1,7 procent.

KBC Securities verhoogde het advies voor Beter Bed van Accumuleren naar Kopen, maar verlaagde wel het koersdoel van 23,00 naar 22,00 euro. Analist Wim Hoste beschouwt de recente koersdaling van het aandeel volgend op zwakke cijfers over het derde kwartaal als overdreven. De marktvorser verwacht bovendien dat de autonome omzetontwikkeling in Duitsland zal verbeteren vanwege de initiatieven om winkels te moderniseren. Beter Bed kon liefst 5,4 procent bijschrijven.

Lucas Bols verloor 1,2 procent, Wessanen ging juist met 2,1 procent omhoog in beurswaarde.

Leren beleggen

Live koersen