Redactie ABM Financial News - Maandag 19 december 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs noteert maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,4 procent op 479,50 punten, terwijl de AMX ook een winst van 0,4 procent liet optekenen. De AScX noteerde eveneens een winst van 0,4 procent.


"De markt zoekt naar nieuwe niveaus", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "Er is behoorlijk wat geld uit de obligatiemarkten gehaald en daar wordt nu een bestemming voor gezocht. Uit Duitsland zie je wat tegenstrijdige berichten komen met een goed ondernemersvertrouwen dat een contrast vormt met een stroef consumentenvertrouwen, maar met oplopende rentes lijkt de belegger redelijk bereid risico te nemen", aldus Van Eerden.

Het Duitse ondernemersvertrouwen, vastgelegd in de Ifo-index, over december bleek maandag hoger uit te zijn gekomen dan verwacht op een niveau van 111,0.

Voor maandag resteert nog een publicatie die van belang kan zijn: de voorlopige inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector van december.

Olie noteerde maandag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,6 procent hoger op 53,24 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,5 procent opliep naar 55,48 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0458. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0457 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0438 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter kreeg het aandeel Philips een koersdoelverhoging van Jefferies van 18,00 naar 23,00 euro. Het advies bleef Underperform. Jefferies merkte daarbij op dat Personal Health het best presterende onderdeel van Philips is, maar dat ze tegelijk sceptisch zijn over de vooruitzichten voor het onderdeel Diagnosis & Treatment. Daarnaast werd bekend dat het aandeel Philips door het Britse FTSE Group is heringedeeld als bedrijf binnen de gezondheidszorgsector. De herindeling volgt op het strategisch besluit van Philips om zich te richten op de gezondheidszorgtechnologie. Eerder was het aandeel Philips onderdeel van de Industrials sector. Het aandeel Philips noteerde maandag 0,8 procent in de plus.

Royal Dutch Shell kondigde aan Shell Aviation Australiate willen verkopen aan Viva Energy Australia. Viva betaalt circa 250 miljoen dollar voor het onderdeel. Daarnaast rondde de Brits-Nederlandse energiereus de verkoop van zijn belang van 31,2 procent in Showa Shell Sekiya aan Idemitsu Kosan af. Shell verkocht het belang voor 159 miljard Japanse yen, ofwel 1,4 miljard dollar. De verkoop is onderdeel van de strategie van het bedrijf zich meer te focussen op de downstream-activiteiten, omdat die het meest concurrerend zijn. Het aandeel Royal Dutch Shell steeg vanochtend circa een half procent.

Van Eerden wees maandag op de koersdaling van ArcelorMittal waar 4,5 procent af gaat. "Je ziet daar winstnemingen", aldus Van Eerden. Bovendien verlaagde UBS het advies op ArcelorMittal van Kopen naar Verkopen terwijl het koersdoel met tien eurocent werd verlaagd tot 5,70 euro. De Zwitserse bank toonde zich maandag pessimistisch over de staalsector in een sectorrapport.

ASML liep maandag 3 procent op. "Er zit bij ASML behoorlijk wat in het vat, wat er op een gegeven moment met de nieuwe machine uit komt", aldus Van Eerden.

Na ArcelorMittal werden de verliezen voor de hoofdfondsen een stuk minder robuust met een min van 0,6 procent voor Randstad en Aegon.

Van de Midkapfondsen waren de verliezen wat scherper: OCI, Philips Lighting en PostNL zaten alle drie op een verlies van meer dan een procent. Winst was er voor BAM Groep dat 2,3 procent bijschreef, TomTom waar 2,1 procent bij kwam en Wereldhave dat 1,6 procent aandikte.

Bij de AScX-fondsen meldde vrijdag nabeurs Heijmans met Europoles van hoogspanningsbeheerder TenneT de opdracht Realisatie Wintrack II, Noordwest 380kV en Zuidwest 380kV voorlopig gegund te hebben gekregen. Met de opdracht is een bedrag van circa 200 miljoen euro gemoeid. Het aandeel Heijmans noteerde maandag 5,5 procent hoger, waarmee het aandeel de sterkste stijger van de Smallcap was.

Basic-Fit heeft overstemming bereikt met de Nederlandse belastingdienst over een aantal openstaande fiscale kwesties. Basic-Fit had ultimo juni 2016 voor 25,8 miljoen euro aan erkende uitgestelde balansvorderingen op de balans staan. De fitnessketen gaf aan dat de uitgestelde belastingvordering als gevolg van de overeenkomst met de belastingautoriteiten zal worden verminderd met circa 9 miljoen euro. Basic-Fit won 1,6 procent als promovendus in de AScX index.

AMG zakte maandag 2,8 procent, Telegraaf Media Groep moest 2 procent laten gaan en noteerde met 4,80 euro ruim onder het indicatieve bod van 5,25 euro dat het Vlaamse Mediahuis vorige week deed.

Van de lokale fondsen maakte MDxHealth een exclusieve distributie-overeenkomst bekend voor het prostaatkankermedicijn SelectMDx in Hong Kong en Macao. Het aandeel won maandag 2,9 procent.

Leren beleggen

Live koersen