Redactie ABM Financial News - Vrijdag 2 december 2016, 11:55 uur

De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 1,6 procent naar 446,38 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en de AScX een verlies noteerde van 0,4 procent.


Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer verklaart de daling van de AEX vooral uit de verwachting dat het Italiaanse referendum van aanstaande zondag een 'Nee' oplevert, waarmee de regering Renzi aftreedt en er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

"Kennelijk is ook nu de markt wat laat met anticiperen. Ik verwacht dat de Amerikaanse banencijfers van vanmiddag over november dit beeld niet meer rechttrekken, tenzij de verwachtingen van een groei van 180.000 banen zeer sterk worden overtroffen. Er wordt nu voor alle zekerheid even geld van tafel gehaald", aldus Van der Schaaf.

Experts, zoals die werden ondervraagd door Actiam adviseren om in december vooral Aegon in portefeuille te hebben. Ook ING Groep is geliefd. Wegblijven moeten beleggers volgens de 63 ondervraagde kenners bij met name ArcelorMittal en ook Royal Dutch Shell geldt als een aandeel om te mijden.

Vanmiddag volgt in de Verenigde Staten naast het banenrapport over november ook nog de inkoopmanagersindex van New York over dezelfde maand.

Olie noteerde vrijdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent lager op 50,68 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,8 procent daalde op 53,51 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0654. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0628 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0651 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter stonden alle fondsen in het rood, met uitzondering van Aegon dat 0,1 procent steeg. Van alle hoofdfondsen noteerden er twintig tenminste één procent lager.

ING zakte 2,4 procent, ABN AMRO 1,7 procent en NN 1,0 procent. ArcelorMittal leverde 2,1 procent in en Royal Dutch Shell 1,6 procent. Andere grote verliezers waren bij de AEX vrijdag Altice dat 3,6 inleverde en Philips waar 2,5 procent vanaf ging.

Onder de Midkapfondsen waren er drie winnaars: Intertrust dat 0,2 procent won, Sligro waar 0,9 procent op de koers bij kwam en Vastned dat 0,1 procent opliep. Fondsen met de grootste averij waren BE Semiconductor Industries met een verlies van 2,6 procent gevolgd door Aperam dat 2 procent inleverde.

Bij de AScX-fondsen meldde Lucas Bols dat het de transactie met Passoã heeft afgerond door middel van de oprichting van een joint venture met het Franse Rémy Cointreau. KBC Securities heeft vrijdag het koersdoel voor Lucas Bols verhoogd van 17,50 naar 18,00 euro bij handhaving van het Houden advies. Het aandeel Lucas Bols noteerde vrijdag 1,3 procent lager.

Kepler Cheuvreux start het volgen van Wessanen met een koopadvies en een koersdoel van 13,00 euro. Analist Karel Zoete merkte op te verwachten dat Wessanen als marktleider met autonome groei met sterke merken en met acquisities beter dan het marktgemiddelde van 6 tot 8 procent per jaar zal presteren in de snel groeiende markt voor organische voedingsproducten. Het aandeel Wessanen noteerde vrijdag 0,4 procent hoger en was daarmee één van de zes aandelen met winst.

Kiadis deed het bij de AScX het beste met een plus van 1,0 procent. De grootste schade zat bij ICT Group dat 1,5 procent van zijn koers kwijtraakte.

Van de lokale fondsen noteerden overwegend lager. Klepierre won met redelijke omzetten 1,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen