Redactie ABM Financial News - Dinsdag 6 december 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel licht hoger. De AEX index won 0,2 procent op 455,56 punten, terwijl de AMX een winstje van 0,1 procent liet optekenen en de AScX een plus van 0,7 procent noteerde.


Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Ssset Management sprak van een impulsloze dag. "Er is erg weinig reden voor beleggers om in deze nog steeds politieke markt actie te ondernemen, of het moeten de adviezen van diverse brokers zijn", aldus de vermogensbeheerder.

Van Eerden verwacht op de wat langere termijn dat de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag nog even niks zegt over de toekomstige status van het nu lopende inkoopprogramma. "Waar ik nog steeds wel rekening mee houd is een eindejaarsrally en dan in de tweede helft van de maand. De Amerikaanse economie groeit, de Europese wat minder, maar vooruitkijkend is de verwachting dat ook die in 2017 beter gaat draaien", aldus Van Eerden, toevoegend een indexniveau van 460 punten voor de AEX als belangrijk richtpunt te zien.

De Duitse fabrieksorders lieten in oktober op maandbasis een robuuste stijging zien, die met een groei van 4,9 procent op maandbasis ook veel beter uitviel dan de voorspelling.

Uit de eurozone volgen nog cijfers over de groei van de economie in het derde kwartaal en in de Verenigde Staten staan de handelsbalans over oktober en de fabrieksorders over dezelfde maand op het programma.

Olie noteerde dinsdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent lager op 51,43 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,4 procent inleverde op 54,71 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0767. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0757 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0766 op de borden.

Stijgers en dalers

Bij de hoofdfondsen waren de uitslagen bescheiden, met uitzondering van Altice dat 2,2 procent aandikte. Volgens analist Jauke de Jong van AFS startte Oddo & Cie met het volgen van de Franse kabelaar met een koopadvies. SBM Offshore verloor 1,3 procent en noteerde daarmee onderaan.

ABN AMRO sloot een akkoord over de verkoop van de private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan LGT, in overeenstemming met de op 16 november aangekondigde aanscherping van de strategie. Het aandeel ABN AMRO noteerde 0,5 procent hoger.

Boskalis heeft het belang in Fugro verkleind. Het belang in de bodemonderzoeker ging omlaag naar 24,9 procent, tegen een eerder gemelde 29,9 procent. Het lijkt er volgens analist Edwin de Jong van NIBC op dat maritiem dienstverlener Boskalis de handdoek in de ring gooit voor wat betreft zijn plannen met Fugro, na vergeefse pogingen om de bodemonderzoeker over te nemen. Volgens de analist past Fugro uitstekend bij Boskalis. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities ziet overeenkomsten op het gebied van bezittingen, kennis, kapitaalbehoefte, mondiale spreiding en klantenbasis. Daarbij zijn beide bedrijven mondiale leiders in nichemarkten. Verbiesen schatte in dat Boskalis het belang van 28,6 procent kocht voor bijna 390 miljoen euro, waarvan de eerste 19,9 procent voor 14,35 euro per aandeel en het restant voor circa 20 euro in 2015. Er kwam 0,3 procent op de koers van Boskalis bij, maar AMX-component Fugro daalde 2,3 procent en bivakkeerde daarmee onderaan.

Koploper in de AMX was Arcadis met 2,9 procent, gevolgd door Refresco Group met 1,1 procent.

NIBC verhoogde het advies voor Corbion van Reduceren naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 22,00 naar 29,20 euro. Analist Gerard Rijk benadrukte dat Corbion momenteel profiteert van veel rugwind uit verschillende hoeken. De analist wees onder meer op de sterke dollar, de versterking van de Amerikaanse economie, gedaalde prijzen voor suiker en een verbeterde kasinstroom dankzij de opgerichte joint venture met Total. Corbion noteerde 0,2 procent hoger.

ASR Nederland kocht voor 275 miljoen euro aan kantoren rondom stations. De verzekeraar motiveerde de aankoop met het argument dat kantoren rondom stations een hogere bezettingsgraad en huurprijs laten zien dan andere locaties. ASR Nederland ging met 0,4 procent omhoog.

Bij de AScX-fondsen kreeg Wessanen van NIBC een koersdoelverhoging van 11,10 naar 11,40 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Aanleiding voor de verhoging was volgens analist Gerard Rijk de overname door Wessanen van het Spaanse voedingsbedrijf Biogran voor 67 miljoen euro op schuldenvrije basis. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Wessanen van 15,00 naar 15,50 euro met een ongewijzigd koopadvies en ook KBC Securities verhoogde het koersdoel voor het aandeel. Wessanen kreeg er dinsdag 3,7 procent bij.

Kiadis Pharma presenteerde positieve resultaten met een Fase 2 studie met het medicijn ATIR101. Het aandeel noteerde 2,2 procent hoger.

Naast Wessanen en Kiadis viel ook de koerswinst van Fagron op, dat 2,9 procent aandikte. Een opmerkelijke verliezer was Basic-Fit met een min van 2,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen