Redactie ABM Financial News - Vrijdag 16 december 2016, 11:55 uur

De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel dicht bij huis. De AEX index zakt 0,2 procent naar 475,79 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen. De AScX noteerde vlak.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Bouwtulp Wealthmanagement signaleert vrijdag lage omzetten en weinig nieuws en verwacht dat de optiemarkt de AEX na vier uur boven de 475 punten wil laten expireren. "Daarna kan het bewegelijk worden, waarbij ik niet uitsluit dat de AEX onder de 475 punten sluit", aldus Montfrooij.

Voor de wat langere termijn is Montfrooij positief over Europese aandelen. "Er zijn veel staatsobligaties geliquideerd. Het geld dat daarmee vrijkwam heeft nog niet allemaal zijn weg nog volledig gevonden en met een relatief lage euro zijn aandelen van euro-genoteerde bedrijven aantrekkelijk voor niet euro-partijen.

Macro-economisch was vrijdagochtend rustig. De economie in Duitsland groeit volgend jaar iets sterker dan verwacht, bleek uit nieuwe ramingen van onderzoeksinstituut Ifo. De grootste economie van de eurozone dikt komend jaar met 1,5 procent aan. Eerder ging Ifo, samen met een aantal andere Duitse onderzoeksinstituten, uit van een groei van 1,4 procent in 2017. Het vertrouwen van Franse ondernemers is in december gestegen. De Italianen meldden vrijdag over oktober een opgelopen handelsoverschot.

Op de agenda staan voor vandaag nog de inflatiedata van de eurozone over november, de handelsbalans van de eurozone over oktober en de woningbouwcijfers en bouwvergunningen over november.

Olie noteerde vrijdag weinig veranderd ten opzichte van het slot donderdag. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog vlak op 50,88 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,1 procent duurder werd en steeg naar 54,09 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0438. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0429 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0414 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was er aandacht voor Randstad, dat het Nederlandse BMC wil inlijven. Dit maakte de bemiddelaar in werk vrijdag voorbeurs bekend. BMC versterkt Randstad in de bemiddeling van professionals in de publieke sector. Randstad betaalt 65 miljoen euro in contanten. Met deze acquisitie wordt Randstad nummer één in de publieke sector. Randstad kreeg er vrijdag 0,1 procent bij.

Geen van de hoofdfondsen noteerde een afwijking ten opzichte van de slotnotering van donderdag die boven het procent uitkwam. De sterkste daling kwam voor rekening van Philips dat 0,9 procent inleverde, terwijl Altice de index aanvoerde met een winst van 1,4 procent.

Van de Midkapfondsen meldde Delta Lloyd van De Nederlandsche Bank een vergunning te hebben gekregen voor het uitvoeren van een algemeen pensioenfonds. Delta Lloyd APF gaat direct van start en biedt pensioenfondsen de mogelijkheid om de administratie en vermogensbeheer van de pensioenen daar onder te brengen. Het aandeel Delta Lloyd noteerde vrijdag 0,1 procent lager.

Kepler Cheuvreux is vrijdag gestart met het volgen van OCI en zette het aandeel op de kooplijst met een koersdoel van 26,00 euro. De analisten van Kepler Cheuvreux vinden het aandeel OCI laag gewaardeerd, met een korting van meer dan 50 procent ten opzichte van sectorgenoten. Het aandeel won 3,7 procent en was daarmee verreweg de grootste winnaar in de AMX.

OCI werd op ruime afstand gevolgd door Refresco dat 1,5 procent steeg. Philips Lighting won 1,3 procent. Verliezende fondsen waren vrijdag duidelijk in de minderheid met als opmerkelijkste daler TomTom dat 1 procent prijsgaf.

Bij de AScX-fondsen kreeg Nedap van NIBC een koersdoelverhoging van 34,00 naar 36,00 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies. Volgens analist Johan van den Hooven van NIBC zit Nedap dicht bij een herstel van de omzet en marge. Nedap procent mocht 2,3 procent bijschrijven.

Van Lanschot heeft Lex van Overmeire voorgedragen als lid van de raad van toezicht van de bank. De voordracht van Overmeire zal op 30 januari 2017 worden voorgelegd ter goedkeuring op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De Nederlandsche Bank is al akkoord gegaan met de benoeming van Overmeire. Het aandeel procent verloor 1 procent.

Ook hier waren fondsen met koersdruk in de minderheid. Accell verloor 0,9 procent en was na Van Lanschot het aandeel met het meeste verlies. Brunel kreeg er 1 procent bij, Fagron 2,9 procent en Kas Bank 1,8 procent.

Van de lokale fondsen ontving MDxHealth voor zijn laboratorium in Nijmegen een certificaat voor de ontwikkeling, productie en distributie van diagnostische producten en dienstverlening bij opsporing van oncologische verschijnselen. Het aandeel noteerde vrijdag procent 2,2 procent hoger.

Credit Suisse verlaagde het koersdoel op Coca-Cola European Partners van 35,00 naar 33,50 euro terwijl het advies Neutraal bleef. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Leren beleggen

Live koersen