Redactie ABM Financial News - Vrijdag 30 december 2016, 12:00 uur

De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting het einde van de ochtendhandel licht lager, net als de omringende beurzen. De AEX index daalde 0,3 procent op 481,02 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Marktvolgers rekenen op een rustig einde van een voor velen lucratief beursjaar. De beurzen in Londen en Frankfurt sluiten vandaag al na een halve handelsdag. De beurzen van Euronext, waaronder die in Amsterdam, hanteren daarentegen de reguliere openingstijden, net als Wall Street.

"Als ik er vanuit ga dat er vandaag vrij weinig op de Europese beurzen gaat gebeuren, dan kunnen wij terugkijken op een veel bewogen, maar toch positief beursjaar", aldus beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. "De AEX-index heeft na een moeilijk begin toch weer een mooie plus weten te noteren, waardoor het volgen van de index wederom een hoger rendement heeft opgeleverd dan de spaarrente", voegde Sleutel toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend bekend dat het producentenvertrouwen in Nederland in november is verbeterd. Het producentenvertrouwen steeg van 3,4 in november naar 4,7 in december. Daarnaast meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in november op jaarbasis met 0,8 procent zijn gestegen.

De Amerikaanse aandelenmarkten bleven donderdag dicht bij huis. Sinds november zaten Amerikaanse aandelen en de dollar sterk in de lift, vanwege de hoop dat de nieuwe president Donald Trump meer gaat investeren, wat goed is voor het Amerikaanse bedrijfsleven en hun winstcijfers. Woensdag kwam aan de rally echter een voorlopig einde, waardoor de Dow Jones index de magische kaap van 20.000 punten niet wist te slechten.

Olie noteerde vrijdag verdeeld. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 53,97 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 56,14 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0557. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0543 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0482 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden vanochtend 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door vastgoedfonds Unibail-Rodamco met een winst van 0,6 procent, gevolgd door Gemalto, Ahold Delhaize en Galapagos met winsten van 0,3 procent.

De sterkste daler onder de hoofdfondsen was vrijdag tankopslagbedrijf Vopak met een verlies van 1,0 procent.

Onder de Midkapfondsen was de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM de sterkste daler met een verlies van 1,8 procent. Ook BE Semiconductor Industries en TomTom stonden met verliezen van respectievelijk 1,2 en 1,4 procent onder druk.

Refresco Group was met een winst van 0,8 procent de sterkste stijger in de AMX, gevolgd door Wereldhave en VastNed met winsten van achtereenvolgens 0,7 en 0,5 procent.

Van de kleinere fondsen sprong Fagron met een verlies van 1,1 procent in het oog. Probiodrug was met een winst van 1,5 procent de sterkste stijger, Lucas Bols was met een winst van 0,8 procent een goede tweede, gevolgd door Sif Holding, dat 0,7 procent steeg.

Leren beleggen

Live koersen