Redactie ABM Financial News - Donderdag 22 december 2016, 11:48 uur

De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend iets lager. De AEX gaf iets na de klok van half elf 0,2 procent prijs op 482,45 punten, terwijl de AMX en de AScX een pas op de plaats maakten.

Investment manager Simon Wiersma van ING was vooral te spreken over de recente cijfers uit de eurozone. Zo bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone in december opnieuw te zijn verbeterd, hoewel de index nog wel negatief bleef. Volgens Wiersma hebben verwachtingen van een aantrekkende arbeidsmarkt en een aantrekkende economische groei geleid tot optimisme. "Dat belooft veel goeds voor de consumentenbestedingen", aldus ING.

Wel worstelen veel economen en beleggers nog met de mogelijke effecten van een hogere rente op de reële economie, zo merkte Wiersma op.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers later op de dag inzicht in de economische groei over het derde kwartaal in de Verenigde Staten en staan de wekelijkse steunaanvragen geagendeerd.

Wiersma wees ook nog op de zorgen over de Italiaanse bank Banca Montei Dei Paschi di Siena. Volgens berichten nemen de liquiditeiten van de bank sneller af dan verwacht. "De kans op een snelle succesvolle herkapitalisatie van de probleembank nemen hierdoor met de dag af", aldus ING. Wiersma gaat er vanuit dat de bank "op de een of andere manier" gered gaat worden, maar dat er "zeker" ook nog pijn geleden gaat worden door beleggers.

De Italiaanse krant La Stampa meldde donderdag op basis van anonieme bronnen dat de Italiaanse regering mogelijk vanavond een redding van Monte dei Paschi met staatsgeld zal aankondigen, nadat de private herkapitalisering van de bank onvoldoende opleverde.

Olie noteerde donderdag iets in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent op 52,42 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 54,41 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0453. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0430 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0434 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 10 van de 25 fondsen in het groen onder leiding van Wolters Kluwer dat 0,6 procent bijschreef. Vopak won 0,2 procent. Vopak en Exmar tekenden een definitief akkoord voor de acquisitie door Vopak van de drijvende LNG opslag- en hervergassingsactiviteiten van het Belgische Exmar, zo werd woensdag nabeurs bekend. Volgens analist Quirijn Mulder van ING zal de deal vermoedelijk een waarde hebben van 650 miljoen tot 700 miljoen dollar. De analist denkt verder dat de deal mogelijk meer dan een miljard dollar zou kunnen bedragen, indien Vopak later beslist ook de belangen van de andere partners over te nemen.

Verder steeg ABN AMRO met 0,3 procent. Altice schreef 0,4 procent bij, na de verkoop van Belgische en Luxemburgse activiteiten aan Telenet Group voor een bedrag van 400 miljoen euro. Bryan Garnier sprak van een goede prijs. Analist Thomas Coudry stelde dat het verkopen van niet-strategische onderdelen Altice zullen helpen bij het afbouwen van de omvangrijke schuldenpositie.

Onder de hoofdfondsen moest ArcelorMittal de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,7 procent en ook SBM Offshore kon met een min van 0,9 procent niet in het groen komen. Canaccord Genuity verhoogde evenwel het koersdoel voor de oliedienstverlener van 15,00 naar 17,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

In de Midkap kon het volatiele OCI op bijval van beleggers rekenen met een plus van 1,2 procent na een koersdoelverhoging door JPMorgan Cazenove. Analist Neeraj Kumar verwacht dat de prijsdynamiek voor de grondstof ureum in het eerste kwartaal van 2017 afneemt. Voorts verwacht de analist dat de bijdrage van de minderheidsbelangen in OCI Partners aan de winst tot 5 procent in de komende twee jaar zal bedragen.

Verder steeg Air France-KLM met 0,5 procent. De luchtvaartgroep kreeg een koersdoelverhoging te verwerken van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank verhoogde het koersdoel van 5,00 naar 5,30 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Goldman Sachs raakte positiever gestemd over de brede transport- en reissector in Europa. In de verhoging zijn veranderingen in wisselkoersen, olieprijzen en rentetarieven nu ingeprijsd, evenals de meest recente vervoerscijfers. Sligro Food Group won 0,8 procent, na overname van de online aanbieder van kerstgeschenken Tintelingen.

In de AMX bleek BE Semiconductor Industries de gebeten hond met een verlies van 0,9 procent. ASM International verloor eveneens 0,9 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Fagron met 1,3 procent, terwijl Kiadis Pharma met 1,6 procent daalde. Woensdag stond het biotechbedrijf ook al flink onder druk.

Leren beleggen

Live koersen