Redactie ABM Financial News - Vrijdag 23 december 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. De AEX steeg met 0,2 procent tot 483,27 punten, terwijl de AMX 0,4 procent won en de AScX 0,3 procent bijschreef.

Beleggers maken zich volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management op voor een lang weekend in verband met Kerstmis. Vermeulen merkte op dat de omzetten zeer laag bleven tegen een achtergrond van weinig nieuws. De vermogensbeheerder verwacht voor de rest van de dag dat de beurzen rond de slotstanden van donderdag blijven koersen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal in een sterker tempo is gegroeid dan aanvankelijk gemeld. In het derde kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 0,8 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, toen er sprake was van een groei met 0,7 procent op kwartaalbasis. Aanvankelijk meldde het statistiekbureau nog een groei van 0,7 procent op kwartaalbasis in het derde kwartaal.

Ook de Franse economie groeide in het derde kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder, en wel met 0,2 procent op kwartaalbasis. Verder kregen Duitse consumenten richting januari iets meer vertrouwen in de economie.

Later op de dag krijgen beleggers nog inzicht in het Amerikaanse consumentenvertrouwen over december en de nieuwe woningverkopen over november.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 52,58 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 54,75 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0460. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0436 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0442 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 16 van de 25 fondsen in het groen onder leiding van NN Group dat 3,7 procent bijschreef na de aangekondigde overname van Delta Lloyd. NN neemt de sectorgenoot over voor 5,40 euro per aandeel of een totaalbedrag van 2,5 miljard euro in contanten. NN Group verwacht met de overname een rendement op zijn investering van circa 10 procent, met een dubbelcijferige toename van het dividend per aandeel vanaf 2018. KBC Securities verhoogde als gevolg het koersdoel voor NN van 35,00 naar 41,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Matthias De Wit stelde dat aandeelhouders van NN tevreden kunnen zijn. De overname zal de vrije kasstroom fors vergroten, met 250 miljoen tot 300 miljoen euro per jaar vanaf 2020. Dit valt volgens De Wit te danken aan het sterke vermogen van Delta Lloyd om kapitaal te genereren. Delta Lloyd gaf in de AMX na het overnamenieuws 0,7 procent prijs.

Verder stegen ABN AMRO en Gemalto met respectievelijk 0,6 en 1,1 procent. Toezichthouders stemden vrijdag in met de benoeming van Kees van Dijkhuizen als CEO van de bank. Van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm op per 1 januari 2017.

Onder de hoofdfondsen gaf ArcelorMittal 1,0 procent prijs en kon AkzoNobel met een verlies van 0,3 procent eveneens niet in het groen komen. Galapagos werd eveneens 0,3 procent minder waard.

In de Midkap was het ASR Nederland dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,4 procent, gevolgd door Vastned met een plus van eveneens 1,4 procent. BE Semiconductor Industries won 1,1 procent.

IMCD bleek in de AMX de gebeten hond met een beperkt verlies van 0,2 procent. Donderdagavond nabeurs werd bekend dat de distributeur van chemische producten en voedingsingrediënten de Turkse speciale chemie distributeur Feza Kimya iç ve Dis Ticaret Anonim Sirketi zal overnemen. De financiële details van de transactie werden niet vermeld.

Onder de kleinere fondsen steeg Lucas Bols met 2,0 procent, terwijl Advanced Metallurgical Group daalde met 1,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen