Redactie ABM Financial News - Vrijdag 9 december 2016, 11:39 uur

De Amsterdamse beurs koerste vrijdag rond het einde van de ochtend hoger. Rond half elf schreef de AEX 0,3 procent bij, terwijl de AMX 0,1 procent won en de AScX juist een pas op de plaats maakte.

"Behoudens een pas op de plaats na de sterke stijgingen van de afgelopen weken blijft het sentiment zeer positief", aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets. "Nieuws dat een daling op de beurs kan veroorzaken is ver te zoeken."

Volgens Van der Does zijn er momenteel veel factoren die de beurs van een sterk impuls voorzien. De marktanalist wees daarbij onder meer op een aantrekkende arbeidsmarkt in de Verenigde Staten, de ingrepen die Donald Trump wil invoeren, sterke Chinese economische cijfers en een gematigd rentebeleid van centrale banken.

De marktvorser stelde dat beleggers en analisten de woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank afgelopen donderdag nog eens op een weegschaal zullen leggen de komende dagen. "De voorzitter mag de reducering van het opkoopprogramma dan wel geen afbouwen noemen, beleggers kunnen dit toch anders interpreteren", aldus de marktvorser. "Toch kan niet ontkent worden dat de huidige economische ontwikkelingen een afbouw van het programma rechtvaardigen." De ECB maakte bekend het opkoopprogramma te verlengen tot eind 2017. Wel wordt het programma verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in oktober in een lager tempo is gestegen dan in september het geval was. De bedrijvigheid in de Franse industrie nam in oktober af.

In Duitsland kregen beleggers inzicht in onder meer de export- en importcijfers over oktober. Er werd gedurende de maand oktober voor 101,5 miljard euro aan goederen geëxporteerd, een daling met 4,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De import nam met 2,2 procent op jaarbasis af tot een totaal van 82,2 miljard euro. Verder bleken de arbeidskosten in Duitsland in het derde kwartaal van dit jaar gestegen.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent op 51,31 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,6 procent hoger bewoog op 54,23 dollar. In het weekend komen oliekartel OPEC en non-OPEC leden in Wenen bij elkaar. Tijdens dit overleg wordt een samenwerking tussen olieproducenten getracht te bereiken over het recent bereikte OPEC akkoord over de productiebeperking. Rusland gaf al eerder aan het akkoord te steunen.

De euro/dollar noteerde op 1,0612. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0614 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0622 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 13 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Gemalto dat 6,1 procent won. De Franse digitale beveiliger met een notering aan het Damrak kondigde de overname aan van de divisie Identity Management van het Amerikaanse 3M. Gemalto betaalde 850 miljoen dollar. Bryan Garnier sprak van een "dure overname", maar Morgan Stanley benadrukte dat de overname goed aansluit bij de huidige activiteiten en daarvoor een redelijke prijs betaalde.

Verder steeg Altice 4,1 procent. De Franse kabelaar onderzoekt de mogelijkheden om een minderheidsbelang in zijn Amerikaanse onderdeel Altice USA naar de beurs te brengen. Volgens ING maakt een beursgang de weg vrij voor verdere overnames in de Verenigde Staten.

Ahold Delhaize schreef 1,5 procent bij en ook indexzwaargewicht Unilever was in trek met een winst van 1,1 procent.

ABN AMRO moest onder de hoofdfondsen de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,0 procent na een adviesverlaging van RBC Capital Markets. Het advies voor de bank werd verlaagd van Outperform naar Sector Perform en daarnaast werd het koersdoel neerwaarts bijgesteld van 23,00 naar 21,50 euro. Analisten van RBC stelden dat veranderende regulering op het gebied van hypotheken het winstpeil en de kapitaalniveaus van ABN AMRO kunnen beïnvloeden. Dit kan er volgens RBC toe leiden dat ABN AMRO geen dividendverhoging kan doorvoeren.

Verder gaven ArcelorMittal en ING respectievelijk 1,4 en 1,2 procent prijs.

In de Midkap was het GrandVision dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,1 procent. Sligro Food Group won zelfs 2,2 procent. KBC Securities startte vrijdag met het volgen van Sligro met een Accumuleren advies en een koersdoel van 36,00 euro. Het bedrijf is volgens analist Alan Vandenberghe de onbetwiste leider van de Nederlandse foodservicebedrijven, waarbij de huidige situatie volgens de marktvorser voldoende ruimte biedt om te streven naar consolidatie in de sector.

PostNL bleek opnieuw de gebeten hond met een verlies van 1,6 procent. Het postbedrijf gaf recentelijk al flink wat beurswaarde prijs, nadat een finaal overnamebod van Bpost werd afgewezen. Volgens HSBC, dat met het volgen van PostNL startte met een Houden advies, zijn de ogen nu gericht op het management van PostNL om op eigen kracht de winstgevendheid van het bedrijf op te schroeven. Ook Air France-KLM kon met een min van 1,3 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen steeg Fagron 1,9 procent, terwijl Value8 2,0 procent daalde.

Leren beleggen

Live koersen