Redactie ABM Financial News - Donderdag 1 december 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,7 procent op 454,18 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.


"De markt zakt licht weg, zonder dat daar een directe reden voor lijkt te zijn", aldus beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus. "De rentes lopen op, misschien dat dit de oorzaak van de daling is", voegde de marktvorser toe.

Per saldo sprak de beleggingsadviseur van een handelsdag met weinig nieuws, waarbij de focus onder andere uitgaat naar Heineken, na een adviesverlaging van JP Morgan Cazenove en het verhoogde bod op PostNL door het Belgische postbedrijf Bpost. "De markt gelooft er niet in, aangezien de huidige koers nog steeds onder de biedprijs noteert", aldus Springorum. Tot slot wees de beleggingsadviseur op het constitutioneel referendum in Italië komend weekeinde, dat als een donkere wolk boven de markt blijft hangen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone in november in een hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 53,5 in oktober naar 53,7 in november.

Het groeitempo van de Duitse industrie nam daarentegen licht af, evenals de activiteit in de Franse en Britse industrie. De groei van de Italiaanse industrie liet echter in november een flinke versnelling zien en ook de bedrijvigheid in de Spaanse en Nederlandse industrie trok in november verder aan.

Olie noteerde donderdag in het groen, waarmee de olieprijs de opwaartse trend van een dag eerder wist vast te houden, na het OPEC-akkoord over een inperking van de productie. Een januari-future West Texas Intermediate bewoog fractioneel hoger op 49,46 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,3 procent steeg op 51,97 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0625. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0618 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0596 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Royal Dutch Shell met een winst van 1,6 procent, gevolgd door SBM Offshore met een winst van 1,3 procent, in reactie op de OPEC-deal. Unilever was met een verlies van 3,0 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Heineken noteerde 2,8 procent lager, nadat JP Morgan Cazenove het advies verlaagde van Overwogen naar Neutraal en tevens het koersdoel neerwaarts bijstelde van 90,00 euro naar 70,00 euro.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor ArcelorMittal van 8,00 naar 9,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.De analisten benadrukten het sterke momentum van de staalprijzen, aangewakkerd door de piek van de steenkoolprijzen halverwege het derde kwartaal en het woensdag aangekondigde akkoord van de OPEC om in de olieproductie te gaan snijden. Het aandeel steeg 1,2 procent.

Het koersdoel van Altice werd door Goldman Sachs verhoogd van 24,50 naar 25,50 euro met handhaving van het advies op Kopen. Het aandeel verloor 0,6 procent.

Goldman Sachs verhoogde verder het koersdoel voor RELX van 17,40 naar 17,70 euro met handhaving van het advies op Neutraal. Het aandeel noteerde tegen het einde van de ochtend 1,1 procent lager. Het koersdoel voor Wolters Kluwer ging bij Goldman Sachs omhoog van 35,00 naar 35,40 met handhaving van het advies op Verkopen. Het aandeel verloor 2,4 procent.

Aegon steeg 1,2 procent, nadat ING zijn advies verlaagde van Kopen naar Houden. Het koersdoel werd evenwel opwaarts bijgesteld van 4,80 euro naar 5,10 euro.

Van de Midkapfondsen presteerde Arcadis met een winst van 3,1 procent het sterkst, gevolg door OCI, met een winst van 2,9 procent. WDP was met een verlies van 1,8 procent de sterkste daler.

PostNL noteerde tegen het einde van de ochtend 0,9 procent hoger, nadat het concern meldde kennisgenomen te hebben van het verhoogde bod door het Belgische postbedrijf Bpost. Het nieuwe bod dat Bpost op 30 november deed, valt uiteen in een bod in contanten van 3,201 euro per aandeel en een bod in aandelen van 0,1202 aandeel Bpost. Daarmee komt het bod uit op in totaal 5,75 euro per aandeel PostNL, gebaseerd op de slotnotering van het aandeel BPost van woensdag 30 november 2016. De raad van commissarissen van PostNL buigt zich nu over het nieuwe bod en zal de markt verder informeren wanneer dat nodig is. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor PostNL verhoogd van 5,65 naar 5,75 euro, met een ongewijzigd Houden advies.

TomTom verlengde de meerjarige overeenkomst met AOL om diens kaartendienst MapQuest te voorzien van data. Dit maakte het Nederlandse navigatiebedrijf bekend zonder financiële details te verstrekken. Het aandeel won 0,3 procent.

Air France-KLM zal in 2016 een hoger operationeel resultaat boeken, ondanks de impact van terroristische aanslagen en stakingen. Dit zei CEO Jean-Marc Janaillac van het luchtvaartbedrijf in het Franse parlement dinsdag en woensdag, aldus Les Echos. Volgens de topman van Air France-KLM zullen de cijfers dit jaar beter zijn dan in 2015. De impact van terroristische aanslagen en de stakingen schat de bestuursvoorzitter op 300 miljoen euro. Het aandeel procent. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Van de kleinere fondsen kon Heijmans rekenen op de aandacht van beleggers. Het bouwbedrijf steeg 1,4 procent, nadat het concern melde de samenwerking met Waterschap Dommel rondom het probleemproject Energiefabriek Tilburg te beëindigen, wat zal resulteren in een negatief effect op het bedrijfsresultaat (EBITDA) van 15 miljoen euro.

Van Lanschot was met een winst van 3,3 procent de sterkste stijger en vastgoedfonds NSI noteerde met een verlies van 3,4 procent als de sterkste daler onder de kleinere fondsen.

Jefferies startte met het volgen van Takeaway.com met een Houden advies en een koersdoel van 24,00 euro. Volgens analist David Reynolds beschikt Takeaway over een dominante positie op de markt in de Benelux, maar draait alles om de uitkomsten van de "agressieve" aanpak om in Duitsland te groeien. Het aandeel noteerde 1,3 procent lager.

NIBC verhoogde het koersdoel voor Batenburg Techniek van 21,50 naar 27,50 euro, maar handhaafde het Accumuleren advies. Het aandeel won liefst 9,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen