Redactie ABM Financial News - Maandag 12 december 2016, 12:01 uur

De Amsterdamse beurs ging maandag hoger van start, waardoor het jaarrecord voor de AEX index scherper werd bijgesteld. Kort na de opening koerste de AEX index 0,4 procent hoger naar 471,60 punten, terwijl de Midkap 0,2 procent won.


Onder de hoofdfondsen onderscheiden de oliefondsen zich in positieve zin met dank aan een scherpe opleving van de olieprijzen. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 2,2 procent, terwijl oliedienstverlener SBM Offshore bijna drie procent won. Grootste stijger was evenwel de Franse digitale beveiliger Gemalto, in de nasleep van de vorige week zeer positief ontvangen overname van de tak Identity Management van 3M. De overname was aanleiding voor de Duitse zakenbank Berenberg om een koopadvies af te geven met een koersdoel van 70,00 euro. Het aandeel steeg drie procent naar 53,84 euro.

Philips was een dissonant met een verlies van 1,3 procent. Philips tekende een overeenkomst voor de verkoop van 80,1 procent van zijn belang in Lumileds aan enkele fondsen van Apollo Global Management. De prijs werd door Philips beoordeelt als "een tegenslag".

Bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker voor onder meer de olie-industrie Fugro uitblinker met een stijging van 3,4 procent. PostNL was daarentegen wederom de gebeten hond. Dit keer met een verlies van 1,4 procent in de nasleep van de afgewezen avances van Bpost. Jefferies besloot om het koersdoel voor het postbedrijf te verlagen van 5,00 naar 4,50 euro.

Onder de kleinere fondsen waren Sif Holding en Basic-Fit opvallende stijgers met krap twee procent. Kiadis Pharma gaf 1,1 procent prijs.

Leren beleggen

Live koersen