Redactie ABM Financial News - Donderdag 29 december 2016, 11:59 uur

De Amsterdamse beurs heeft donderdag een stapje terug gedaan. Rond de klok van half elf koerste de AEX index 0,3 procent lager op 482,95 punten, terwijl de AMX 0,1 procent verloor en de AScX een pas op de plaats maakte.


Volgens beleggingsspecialist Roy van Santen van Lynx viel de lichte daling toe te schrijven aan de verkoopdruk in Amerika op woensdag. "Het is de tweede keer sinds de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen dat de Dow Jones met meer dan honderd punten daalde", aldus Van Santen. De beleggingsspecialist noemde de forse daling opmerkelijk omdat de winstnemingen niet gepaard gingen met hoge volumes, zoals vaker bij grotere koersvallen het geval is.

Van Santen stelde dat de Europese beurzen ondanks de verkoopdruk in Amerika woensdag goed bleven liggen. "Pas vandaag reageren de financiële markten in Europa op de daling, al mogen dergelijke winstnemingen eigenlijk geen naam hebben", aldus de beleggingsspecialist.

De marktvorser merkte op dat vooral de financials er vanochtend slecht bij lagen. "De problemen met de Italiaanse bank Monte dei Paschi zijn toch nog niet helemaal opgelost en beleggers willen wat risico afbouwen."

Op macro-economisch vlak stond er niets op de agenda. Wel sprak uitkeringsinstantie UWV donderdag in een sectorrapport de verwachting uit dat het aantal banen in de Nederlandse detailhandel in de periode 2016 tot en met 2018 licht maar gestaag zal groeien.

In Amerika krijgen beleggers later op de dag nog inzicht in de wekelijkse steunaanvragen en olievoorraden. Bovendien staat de handelsbalans over november geagendeerd. Volgens Van Santen kijken beleggers vooral uit naar de opening van de Amerikaanse beurzen, waarbij het vooral de vraag zal zijn of de verkoopdruk van woensdag zal aanhouden.

Olie liet donderdag een gemengd beeld zien. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 53,94 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 56,45 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0455. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0411 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0382 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 8 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Unibail-Rodamco dat 0,7 procent bijschreef. KPN en Wolters Kluwer schreven eveneens tot 0,7 procent aan beurswaarde bij.

Onder de hoofdfondsen gaf ArcelorMittal 1,3 procent prijs, terwijl ook ING Groep met een min van 1,2 procent niet in het groen kon komen. Ook andere financials hadden het moeilijk, met een min van 0,8 procent voor ABN AMRO en een verlies van 0,7 procent voor NN Group.

In de Midkap was het Eurocommercial Properties dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,1 procent. Air France-KLM steeg 0,1 procent, nadat de luchtvaartmaatschappij de verkoop afrondde van zijn belang van 49,99 procent in cateringbedrijf Servair aan HNA. Het Chinese bedrijf krijgt ook de operationele controle in handen. Hoewel Air France-KLM geen financiële details vrij gaf over de transactie, wordt de ondernemingswaarde van Servair geschat op 475 miljoen euro.

In de AMX lagen andere vastgoedfondsen er eveneens goed bij, met WDP dat 0,4 procent won en Vastned dat 0,4 procent bijschreef. Arcadis steeg 0,6 procent.

BE Semiconductor Industries bleek de gebeten hond met een verlies van 0,9 procent. Aperam verloor zelfs 1,1 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Ordina met 4,4 procent, waarmee de goede prestaties van de afgelopen handelsdagen een sterk vervolg kreeg. Stern Groep daalde 1,5 procent en Advanced Metallurgical Group gaf 1,3 procent prijs.

Leren beleggen

Live koersen